Αυτοί είναι οι πιο θανατηφόροι παθογόνοι οργανισμοί στον κόσμο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ
22 Νοεμβρίου 2022 10:16
Αυτοί είναι οι πιο θανατηφόροι παθογόνοι οργανισμοί στον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να ανανεώσει τη λίστα με τους πιο θανατηφόρους παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για ξέσπασμα πανδημίας και πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Η διαδικασία ανανέωσης της λίστας ξεκίνησε ήδη και περιλαμβάνει πάνω από 300 επιστήμονες, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και η “Ασθένεια Χ”, ένα άγνωστο έως τώρα παθογόνο το οποίο μπορεί να προκαλέσει πανδημία.

Η στόχευση παθογόνων και ειδών ιών με προτεραιότητα για την έρευνα και ανάπτυξη αντίμετρων, είναι άκρως σημαντική για μία γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση σε επιδημίες και πανδημίες. Χωρίς τις σημαντικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη πριν την πανδημία της COVID-19, θα ήταν αδύνατον να αναπτύσσαμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ.

Η λίστα περιλαμβάνει τον SARS-Cov-2 της COVID-19, τον Εμπόλα, τον ιό Marburg που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, τον πυρετό Λάσα, τον κορωνοϊό αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS), το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 1 (SARS), τον ιό Νίπα, τον ιό Ζίκα και την Ασθένεια Χ.

Για κάθε παθογόνο, οι ερευνητές θα σημειώσουν τα κενά στις γνώσεις μας για να τεθούν ως προτεραιότητα στην έρευνα. Η ανανεωμένη λίστα αναμένεται να δημοσιευθεί πριν τον Απρίλιο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΟΥ ετοιμάζει μία διεθνή συνθήκη, υπό την οποία ένα διακυβερνητικό διαπραγματευτικό σώμα θα καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία θα ρυθμίζει την προετοιμασία και την αντίδραση των εθνών σε μελλοντικές πανδημίες. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.

Μόλις ανιχνευθεί ένα ξέσπασμα, οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για την αναφορά, την αξιολόγηση και τη δράση για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας πριν γίνει ασταμάτητη. Η σημερινή μας αντίδραση δεν είναι αρκετή για να υπογραμμιστεί το επείγον της υπόθεσης για να ετοιμαστούμε για την Ασθένεια Χ ή άλλα γνωστά παθογόνα ή ακόμα και για να απαντήσουμε στα πρώτα στάδια. Από το Δεκέμβριου του 2019, όταν οι πληροφορίες για το νέο κορονοϊό καταπιέστηκαν σε πολλές χώρες οι οποίες υιοθέτησαν μία στρατηγική “περιμένουμε να δούμε” και αναφέρονταν οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19, στο τέλος είδαμε τις καταστροφικές συνέπειες της αδράνειας.

Tags: