Η ζωή των μελισσών έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια

Αβέβαιο το μέλλον
21 Νοεμβρίου 2022 10:42
Η ζωή των μελισσών έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια

Μία νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δείχνει πως η διάρκεια ζωής των μελισσών έχει συρρικνωθεί κατά 50% τα τελευταία 50 χρόνια. Η “Ευρωπαϊκή Κόκκινη Λίστα” των μελισσών δείχνει πως σχεδόν ένα στα δέκα είδη άγριων μελισσών κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η έρευνα εξηγεί γιατί βλέπουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων των μελισσών σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, το χειμώνα του 2006-2007, Αμερικανοί μελισσοκόμοι έχασαν το 90% των αποικιών τους, ενώ αυξημένοι θάνατοι αναφέρονται και στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστραλία και Καναδά.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, η μελέτη δείχνει πως από το 1969, η διάρκεια ζωής των μελισσών έχει μειωθεί από τις 34 μέρες στις 18 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως μελετήθηκαν μέλισσες-εργάτριες που αφαιρέθηκαν από την αποικία και όχι άγριες μέλισσες.

Οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες πλέον σε ασθένειες όπως ένας ιός που παραμορφώνει τα φτερά τους, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν 40 χρόνια και πλέον είναι πολύ κοινός. Οι μέλισσες ίσως να έχουν αποδυναμωθεί και από τις νέες γενιές παρασιτοκτόνων που δεν υπήρχαν πριν 50 χρόνια. Πολλές φορές η γύρη με την οποία ταΐζουν τα μικρά τους είναι μολυσμένη με παρασιτοκτόνα, με αποτέλεσμα οι τοξικές ουσίες να προκαλούν μειωμένη δυνατότητα καταπολέμησης των ασθενειών.

Μία ακόμα πιθανή εξήγηση είναι πως τα γονίδια των μελισσών έχουν αλλάξει τη διάρκεια ζωής τους, με τη φυσική επιλογή ή την τεχνητή (μέσω των μελισσοκόμων) να ευνοεί τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Μία ξεχωριστή έρευνα του University of Bristol αποκάλυψε πως τα λιπάσματα αλλάζουν το ηλεκτρικό πεδίο των φυτών, αλλάζοντας με τη σειρά τους τον τρόπο που οι μέλισσες διαισθάνονται τα λουλούδια, με αποτέλεσμα να μην τα επισκέπτονται.

Η μειωμένη διάρκεια ζωής των μελισσών σημαίνει μειωμένη επικονίαση. Οι μέλισσες και άλλα έντομα είναι απαραίτητα για το 75% των σοδειών του ανθρώπου παγκοσμίως. Επικονιάζουν επίσης το 80% όλων των άγριων φυτών. Περαιτέρω έρευνα λοιπόν για τους λόγους πίσω από τους θανάτους των μελισσών είναι απαραίτητη για το μέλλον όχι μόνο τους είδους τους, αλλά και του ανθρώπου.