Ιστορική συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
21 Νοεμβρίου 2022 09:39
Ιστορική συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα

Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκε χθες, με μία ιστορική συμφωνία για χρηματοδότηση φτωχών χωρών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα καθώς δεν επιτεύχθηκε μία συμφωνία για περαιτέρω μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.

Οι συνομιλίες στο θέρετρο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου έφτασαν αρκετές φορές στα πρόθυρα κατάρρευσης, οι χώρες όμως κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο συνεργασίας. Χρειάστηκαν δύο επιπλέον ημέρες 24ωρων διαπραγματεύσεων για να μπορέσουν οι κουρασμένοι αντιπρόσωποι των χωρών να χειροκροτήσουν την υπογραφή της συμφωνίας.

Η τελική απόφαση του COP27 διατήρησε το στόχο του 1.5 βαθμού Κελσίου, ενώ συμπεριέλαβε για πρώτη φορά αναφορά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση των ορυκτών πηγών. Ωστόσο δε διαφέρει σε τίποτα από την περσινή απόφαση του COP26 στη Γλασκώβη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απογοητευμένη, προσθέτοντας πως περισσότερα από 80 έθνη υποστήριζαν μία πιο δυναμική υπόσχεση μείωσης εκπομπών. Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών ήταν εκνευρισμένη που η μείωση των εκπομπών βρήκε...τοίχο από έναν αριθμό μεγάλων ρυπαντών και παραγωγών πετρελαίου.

Τα αναπτυσσόμενα έθνη κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τους πλουσιότερους ρυπαντές. Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών η οποία αποτελείται από νησιά των οποίων η ύπαρξη απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τόνισε πως η συμφωνία ήταν ιστορική.

Οι συμφωνίες του COP27 είναι μία νίκη για ολόκληρο τον κόσμο. Δείξαμε σε αυτούς που ένιωθαν παραμελειμένοι πως σας ακούμε, σας βλέπουμε και σας δίνουμε το σεβασμό και τη φροντίδα που σας αξίζει.

Η χρηματοδότηση απευθύνεται σε αναπτυσσόμενα κράτη τα οποία “είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Η ιστορική απόφαση του COP27 δείχνει πως η διεθνής συνεργασία είναι δυνατή. Ομοίως, η ανανεωμένη δέσμευση στο όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου είναι μία πηγή ανακούφισης. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αλλάζει το γεγονός πως ο κόσμος παραμένει στα όρια της κλιματικής καταστροφής.