Η ποσότητα σπέρματος μειώνεται σε παγκόσμια κλίμακα

Και η μείωση επιταχύνεται
20 Νοεμβρίου 2022 11:00
Η ποσότητα σπέρματος μειώνεται σε παγκόσμια κλίμακα

Η ποσότητα σπέρματος των αντρών μειώνεται παγκοσμίως με ολοένα και επιταχυνόμενο ρυθμό. Μία τεράστια νέα έρευνα συνέλεξε δεδομένα από 57.000 άντρες, από 223 μελέτες σε 53 χώρες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο συγκεκριμένο θέμα. Βρέθηκε λοιπόν πως η ποσότητα σπέρματος έχει μειωθεί στο μισό, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Από το 1973 έως το 2018, η ποσότητα σπέρματος σε άντρες οι οποίοι δεν ήταν στείροι, έπεσε κατά 51%, από τα 101.2 εκατομμύρια στα 49 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό σπέρματος. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν πως η παγκόσμια πτώση συνεχίζεται και στον 21ο αιώνα με επιταχυνόμενο ρυθμό της τάξης του 1.1% ανά χρόνο.

Το ανησυχητικό είναι πως δε γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Πραγματικά δεν ξέρουμε γιατί. Η έκθεση στη ρύπανση, στα πλαστικά, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, τα φάρμακα, καθώς και ο τρόπος ζωής όπως η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, έχουν όλα αποδειχτεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στην πτώση, αλλά οι επιπτώσεις τους δεν έχουν οριστεί και κατανοηθεί πλήρως.

Άλλοι επιστήμονες θεωρούν πως απλά έχουμε γίνει καλύτεροι στη δύσκολη εργασία μέτρησης των σπερματοζωαρίων, ωστόσο κάποιοι το αντικρούουν αυτό λέγοντας πως τα νούμερα και οι αξιόπιστες μετρήσεις είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάντως, η χαμηλή συγκέντρωση των 49 εκατομμυρίων είναι και πάλι μέσα στα όρια που θεωρούνται ως “κανονικά”, τα οποία ορίζονται από 15 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια ανά χιλιοστό του λίτρου. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν πως χρειάζεται άμεσα περισσότερη έρευνα και μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω διαταραχή της αναπαραγωγικής υγείας του άντρα.