Απάτη Theranos: Ποινή φυλάκισης 11 χρόνων για την Elizabeth Holmes

Τελικά κρίθηκε ένοχη
19 Νοεμβρίου 2022 19:56
Απάτη Theranos: Ποινή φυλάκισης 11 χρόνων για την Elizabeth Holmes

Η Elizabeth Holmes, η οποία ήταν η CEO και ιδρυτής της εταιρίας Theranos και είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως «ο επόμενος Steve Jobs», τελικά θα χρειαστεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης περίπου 11 ετών. Συγκεκριμένα, η δίκη για ίσως τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ιατρικής ολοκληρώθηκε, βρίσκοντας ένοχη της Holmes.

Αναλυτικότερα, η Elizabeth Holmes καταδικάστηκε σε φυλάκιση 135 μηνών, δηλαδή λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. Έτσι, θα πρέπει να παρουσιαστεί στη φυλακή στις 27 Απριλίου του 2023 και θα μόλις βγει θα περάσει επιπλέον τρία χρόνια εποπτευόμενης αποφυλάκισης.

Ο δικαστής Edward Davila, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υπόθεση, έκρινε ένοχη την Holmes για εξαπάτηση 10 διαφορετικών ατόμων που έχασαν συνολικά 121 εκατομμύρια δολάρια. Ο δικαστής τόνισε ότι η άρνηση της Holmes να αναλάβει την ευθύνη για την απάτη μέτρησε εις βάρος της στην τελική απόφασή του.

Η τεράστια απάτη της εταιρίας Theranos

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με την υπόθεση, η Theranos Inc. ήταν μια αμερικανική ιδιωτική εταιρία που διαφήμιζε μια υποτιθέμενη "πρωτόγνωρη και επαναστατική" τεχνολογία. Ιδρύθηκε το 2003 από την 19χρονη τότε Elizabeth Holmes και συνολικά συγκέντρωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιώτες, με αποτέλεσμα η αξία της να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην κορύφωσή της το 2013 και το 2014.

Η εταιρία ισχυριζόταν ότι είχε καταφέρει να φτιάξει μια μικρή αυτόματη συσκευή που με σταγόνες αίματος από το δάχτυλο μπορούσε να εκτελέσει γρήγορα και με ακρίβεια όλες τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να χρειαστεί κάποιος. Φυσικά, ακόμη και σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί, αφού για να γίνουν οι εξετάσεις αίματος χρειάζεται να δοθεί μια σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα. Οι ισχυρισμοί της εταιρίας αποδείχθηκαν αργότερα ότι ήταν ψευδείς, με την Holmes να κατηγορείται πως εξαπάτησε τους επενδυτές, χάνοντας τα κεφάλαιά τους.

Tags: