Τι κάνει ένα...φίδι στην επιφάνεια του Ήλιου; (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε τι κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος European Solar Orbiter
19 Νοεμβρίου 2022 12:02
Τι κάνει ένα...φίδι στην επιφάνεια του Ήλιου; (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος, ο European Solar Orbiter, που παρακολουθεί συνεχώς τον Ήλιο μας και πρόσφατα κατέγραψε κάτι το ασυνήθιστο: ένα...φίδι σύρθηκε πάνω στην επιφάνειά του

Δεν ήταν όμως ένα κανονικό φίδι, αλλά ένα "ηλιακό φίδι". Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο που το ονομάζουν οι επιστήμονες έτσι όταν μια μάζα πλάσματος (δηλαδή ιονισμένα αέρα) κινούνται σε νηματοειδή μορφή στην επιφάνεια του Ηλίου. Αυτό δημιουργεί τη ψευδαίσθηση πως πρόκειται για ένα φίδι που σέρνεται με μεγάλη ταχύτητα πάνω στην επιφάνεια του μεγαλύτερου αστέρα του γαλαξία μας. 

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA - European Space Agency) ανέφερε ότι κινήθηκε με ταχύτητα 608.000 χλμ./ώρα, ενώ ακολούθησε και μια ηλιακή έκλαμψη

Το φίδι παρατηρήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2022, καθώς το Solar Orbiter πλησίαζε τον Ήλιο για ένα κοντινό πέρασμα που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου. Πρόκειται για έναν σωλήνα ψυχρού πλάσματος που αιωρείται από τα μαγνητικά πεδία στο θερμότερο πλάσμα που περιβάλλει την ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Το πλάσμα είναι μια κατάσταση της ύλης στην οποία ένα αέριο είναι τόσο θερμό που τα άτομά του αρχίζουν να χάνουν κάποια από τα εξωτερικά τους σωματίδια, δηλαδή τα ηλεκτρόνια. Η απώλεια αυτή καθιστά το αέριο ηλεκτρικά φορτισμένο και επομένως ευάλωτο στα μαγνητικά πεδία. Όλα τα αέρια στην ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι πλάσμα επειδή η θερμοκρασία εκεί ξεπερνά το ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

Το πλάσμα στο φίδι ακολουθεί ένα ιδιαίτερα μακρύ νήμα του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που φτάνει από τη μια πλευρά του Ήλιου στην άλλη.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα δύο φαινόμενα συνδέονται και ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας και μελέτης στους μηχανισμούς του μητρικού μας άστρου. Όλα αυτά την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες των επιστημόωνν για αποκρυπτογράφηση της δραστηριότητας και της λειτουργίας του Ήλιου. Αυτό γίνεται για να μπορούμε να προβλέπουμε την εκδήλωση διαφόρων φαινομένων που επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους τη ζωή στη Γη αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη. 

Δείτε τη στιγμή που κατέγραψε ο δορυφόρος: