Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία της Γης προήλθε από αστεροειδή (BINTEO)  

Αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία της Γης προήλθε από αστεροειδή (BINTEO)

Ο αστεροειδής που άλλαξε το ρου της ιστορίας της Γης, εξαφανίζοντας τους δεινόσαυρους και φέρνοντας μία νέα εποχή βιολογίας, φαίνεται πως προκάλεσε και το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία της, χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από ό,τι έχει καταγράψει η ανθρωπότητα στη σύντομη ύπαρξή της σε αυτόν τον πλανήτη.

Ο αστεροειδής Chicxulub χτύπησε τη χερσόνησο Yucatan, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Μεξικό. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που άφησε ορατό το σημάδι της ακόμα και σήμερα. Τώρα, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να πάρει μία εικόνα των επιπτώσεων της σύγκρουσης. Μοντελοποίησε τα πρώτα δέκα λεπτά μετά τη σύγκρουση και τις επιπτώσεις της στους ωκεανούς του κόσμου, στην πρώτη παγκόσμια προσομοίωση του τσουνάμι που προκάλεσε ο αστεροειδής.

Βρήκαν λοιπόν πως η σύγκρουση παρήγαγε κύματα 30.000 φορές πιο ενεργητικά από αυτά του τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία το 2004, ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί. Ο αστεροειδής εκτόπισε τόσο νερό που παρήγαγε κύμα ύψους 1.5 χιλιομέτρου! Το κενό δεν παρέμεινε άδειο για πολύ, καθώς ο ωκεανός έσπευσε να το γεμίσει, με αποτέλεσμα να παραχθούν περισσότερα κύματα. Από εκεί, τα κύματα είχαν ύψος 10 μέτρων και ταξίδευαν με την  ταχύτητα του 1 μέτρου ανά δευτερόλεπτο στις ακτογραμμές όλου του κόσμου.

Τα μεγαλύτερα και ταχύτερα κύματα που παράχθηκαν κοντά στο σημείο της σύγκρουσης στον Κόλπο του Μεξικό, έφταναν σε ύψος τα 100 μέτρα και κινούνταν με 100 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Για να παραχθούν τα νούμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βαθυμετρικά δεδομένα με εκτιμήσεις για το που βρισκόταν ο πυθμένας πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.

Αναλόγως των γεωμετριών των ακτών και των ερχόμενων κυμάτων, οι περισσότερες περιοχές ακτογραμμών βυθίστηκαν και διαβρώθηκαν έως κάποιο βαθμό. Οποιοδήποτε καταγεγραμμένο τσουνάμι ωχριά μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια καταστροφή. Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της παγκόσμιας σημασίας των επιπτώσεων του τσουνάμι είναι τα διαταραγμένα και ημιτελή κομμάτια των ακτών στα βόρεια και νότια της Νέας Ζηλανδίας. Βρίσκονται στο διάβα του τσουνάμι, 12.000 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο σύγκρουσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο AGU Advances.

Ροη ειδησεων