Artemis 1: Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες στο ταξίδι της προς τη Σελήνη

Το σκάφος Orion απαθανάτισε μια θέα της Γης που
18 Νοεμβρίου 2022 12:54
Artemis 1: Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες στο ταξίδι της προς τη Σελήνη

H αποστολή Artemis 1 ξεκίνησε το ταξίδι της χθες, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, καθώς εκτοξεύθηκε ο SLS (Space Launch System) πύραυλος μαζί με την κάψουλα Orion με επιτυχία. 

Περίπου 10 ώρες μετά το Orion μπόρεσε να καταγράψει τις πρώτες του φωτογραφίες, δίνοντάς μας έτσι την δική του, μοναδική οπτική γωνία από το διάστημα. Οι πρώτες "selfie" της αποστολής Artemis 1 πρόσφεραν εικόνες που είχαμε να δούμε από το 1972 και την τελευταία αποστολή Apollo, όπως τόνισε η NASA. 

"Αυτή η θέα της Γης καταγράφηκε από ένα διαστημικό σκάφος με ανθρώπινη διακυβέρνηση, που είχε να εμφανιστεί από το 1972, κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής Apollo πριν από περίπου 50 χρόνια", δήλωσε η Σάντρα Τζόουνς της NASA κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. "Οι εικόνες του μπλε μαρμάρου μας στο σκοτάδι του διαστήματος αιχμαλωτίζουν τώρα τη φαντασία μιας νέας γενιάς, της γενιάς της Άρτεμις".

Δείτε τις φωτογραφίες 

Για το σκοπό αυτό, η αποστολή Artemis 1 διαθέτει 24 κάμερες, οκτώ τοποθετημένες στο SLS και 16 στο Orion. Αυτές οι κάμερες προορίζονται κυρίως να βοηθήσουν τους μηχανικούς να καταγράψουν κρίσιμα για την αποστολή γεγονότα, όπως η απογείωση, η ανάπτυξη της ηλιακής συστοιχίας και η προσγείωση, για περαιτέρω ανάλυση. Ορισμένες από αυτές τις κάμερες είναι στρατηγικά τοποθετημένες ώστε να βλέπουν και πέρα από το ίδιο το διαστημικό σκάφος.

Αυτές οι τέσσερις κάμερες δεν είναι ιδανικές μόνο για την επιθεώρηση του Orion, αλλά και για τη λήψη εικόνων της Σελήνης ή της Γης που φωτογραφίζουν εικόνες του ίδιου του διαστημικού σκάφους.

Στην κάψουλα Orion Crew υπάρχουν κούκλες δοκιμών, αναμνηστικά και αρκετά όργανα μετρήσεων. Στόχος της αποστολής είναι να δοκιμάσει τους χειρισμούς τους σκάφους και τις συνθήκες της κάψουλας για να διασφαλιστεί πως η επόμενη αποστολή θα είναι ασφαλής για το πλήρωμα.

Η πτήση είναι μη επανδρωμένη και θα ταξιδέψει 64.000 χιλιόμετρα μέχρι την άλλη πλευρά της Σελήνης. Η αποστολή θα διαρκέσει 25 μέρες, 11 ώρες και 36 λεπτά. Το SLS θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου 2022, έχοντας ταξιδέψει μία συνολική απόσταση 2.09 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το 2024 η NASA θα στείλει την επανδρωμένη αποστολή Artemis 2 σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με μία ακόμα ισχυρότερη έκδοση του SLS. Το 2025, η Artemis 3 θα φέρει τους πρώτους αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης για πρώτη φορά μετά το 1972. Το 2027, η αποστολή Artemis 4 θα φέρει αστροναύτες στο σεληνιακό σταθμό Gateway.