Η ιδιωτικότητα δεν είναι σημαντική για τους εφήβους στα social media

Νέα έρευνα αποκαλύπτει
17 Νοεμβρίου 2022 10:18
Η ιδιωτικότητα δεν είναι σημαντική για τους εφήβους στα social media

Με θέματα ιδιωτικότητας να κυριαρχούν στην καθημερινή ειδησεογραφία, θα περίμενε κανείς οι έφηβοι να μην εμπιστεύονται τα social media. Μία νέα έρευνα όμως από το Pew Research Center δείχνει μία πολύ διαφορετική εικόνα για την αντίληψη που έχουν για τα social media οι έφηβοι και για τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στη ζωή τους.

Ρωτώντας 1.316 Αμερικανούς εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών, αποκαλύπτεται πως οι έφηβοι έχουν μία πολύ πιο ανεκτική συμπεριφορά απέναντι στα social media σε σχέση με τους ενήλικες που μεγάλωσαν στην προ social media εποχή. To 80% των εφήβων δήλωσαν πως τα social media τους κάνουν να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τους φίλους τους και το 71% δηλώνει πως τους δίνουν ένα χώρο να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Το 67% απάντησαν πως τους συνδέουν με ανθρώπους που τους υποστηρίζουν όταν περνάνε μία δύσκολη περίοδο, ενώ το 58% είπαν πως τους κάνουν να αισθάνονται αποδοχή.

Η πλειοψηφία περιγράφει τα social media ως μία ουδέτερη εμπειρία, με το 59% να μην τρέφει ούτε θετικά ούτε αρνητικά συναισθήματα για αυτά. Ωστόσο, περισσότεροι είναι αυτοί που τα βλέπουν θετικά (39%) από αυτούς που τα βλέπουν αρνητικά (9%).

Το 38% νιώθει κουρασμένο από το καθημερινό δράμα στις πλατφόρμες και το 1/3 νιώθει πως οι φίλοι τους αγνοούν. Ένα 29% νιώθει πίεση για να ανεβάσει κάτι το οποίο θα πάρει πολλά likes και σχόλια και το 23% δήλωσε πως τα social media τους κάνουν να αισθάνονται χειρότερα για τη ζωή τους.

Το θέμα της ιδιωτικότητας δεν τους απασχολεί, με το 60% να νιώθει πως δεν έχει κάποιον έλεγχο στον τρόπο που οι εταιρίες συλλέγουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους. Μόλις το 20% ανησυχεί για τη συλλογή δεδομένων και το 44% δεν τους απασχολεί τι μπορεί να γνωρίζουν εταιρίες όπως η Meta και το TikTok για αυτούς. Μόλις το 10% χρησιμοποιεί τα social media για κάποιου είδους πολιτική δράση ή κοινωνικά θέματα.

Τα κορίτσια αναφέρουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από τα αγόρια πως τα social media τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.