Μήνυση στην Nvidia για τις καμένες RTX 4090 και τους λιωμένους αντάπτορες

Κλιμακώνεται η κατάσταση
17 Νοεμβρίου 2022 08:50
Μήνυση στην Nvidia για τις καμένες RTX 4090 και τους λιωμένους αντάπτορες

Το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τις καμένες RTX 4090 και τους 16-pin αντάπτορες τροφοδοσίας που λιώνουν, συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις καθώς ολοένα και περισσότερα περιστατικά έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα, τα χαρτιά του ετοιμάζει και το νομικό τμήμα της εταιρίας, αφού τουλάχιστον ένας ιδιοκτήτης της κάρτας γραφικών αποφάσισε να προβεί σε αγωγή, στέλνοντας την Nvidia στα δικαστήρια.

Τις νομικές διαδικασίες κίνησε ο Lucas Genova που κατέθεσε μια μαζική αγωγή σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια στις 11 Νοεμβρίου. Ο Genova υποστηρίζει ότι η Nvidia "διέθεσε και πούλησε την RTX 4090 ενώ είχε ένα ελαττωματικό και επικίνδυνο καλώδιο και βύσμα τροφοδοσίας, το οποίο κατέστησε τις κάρτες των καταναλωτών μη λειτουργικές και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς για κάθε αγοραστή".

Η μαζική αγωγή γίνεται για λογαριασμό του ιδίου και όλων των αγοραστών της GeForce RTX 4090, κατηγορώντας την Nvidia για αδικαιολόγητο πλουτισμό, παραβίαση εγγύησης, απάτη και παραβίαση του ‘General Business Law’ της Νέας Υόρκης.

Στα νομικά έγγραφα υπάρχουν αναφορές και φωτογραφίες στα διάφορα περιστατικά που έκαναν το γύρο του διαδίκτυο και τα οποία συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό thread στο Reddit. Αυτή τη στιγμή, συνολικά υπάρχουν 26 καταγεγραμμένα περιστατικά κατόχων της GeForce RTX 4090 που είδαν την κάρτα τους να καταστρέφεται, καθώς το 16-pin power adapter άρχισε να λιώνει όσο η κάρτα γραφικών λειτουργούσε.

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, η νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia αφήνει στο παρελθόν τις μέχρι τώρα γνωστές 8pin συνδέσεις. Αντιθέτως, οι κάρτες μπορούν να τροφοδοτηθούν με έως και 600W από μια μοναδική σύνδεση, το νέο PCIe 5.0 12VHPWR power connector. Ο εν λόγω κονέκτορας υπάρχει μόνο στα τελευταίας γενιάς ATX 3.0 τροφοδοτικά και έτσι σε υπολογιστές με παλιότερα PSUs είναι απαραίτητη η χρήση αντάπτορα.

Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει στην αγορά η RTX 4090, υπήρχαν αναφορές για προβλήματα σχετικά με την νέα αυτή σύνδεση για την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας. Πράγματι, μετά την άφιξη στα ράφια των καταστημάτων, η μία μετά την άλλη άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι αναφορές από κατόχους της ολοκαίνουργιας GPU πως ο αντάπτορας που περιλαμβάνεται στη συσκευασία από την εταιρία, μπορεί να λιώσει όσο η κάρτα λειτουργεί.

Ωστόσο, ο πραγματικός πονοκέφαλος για την Nvidia ξεκίνησε όταν το γύρο του διαδικτύου άρχισαν κάνουν και περιστατικά με καμένες κάρτες γραφικών από χρήστες που είχαν καινούργια τροφοδοτικά και δε χρησιμοποιούσαν αντάπτορες!

Εν μέσω όλης αυτής της κρίσης, η εταιρία παραμένει σιωπηλή, επιβεβαιώνοντας μόνο πως εξετάζει το ζήτημα. Η Nvidia δεν προέβη σε κάποια δήλωση ούτε τώρα, με αφορμή την αγωγή από τον χρήστη.