Επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με τις γάτες σας

Και να τις κάνετε να σας δούνε πιο φιλικά
16 Νοεμβρίου 2022 17:54
Επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με τις γάτες σας

Ειδικά σε σχέση με τους σκύλους, οι γάτες έχουν τη φήμη πως είναι πιο ανεξάρτητες και αποστασιοποιημένες, με την εκπαίδευσή τους να είναι ένα σαφώς δυσκολότερο εγχείρημα. Μάλιστα, παρόλο που ζούνε στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η συμπεριφορά τους αυτή οφείλεται στο ότι απλά…δε μιλάμε τη γλώσσα τους!

Ακριβώς αυτό έρχεται να υποστηρίξει και μια επιστημονική έρευνα που έδειξε πως το μόνο που έχει να κάνει κάποιος για να δεθεί περισσότερο η γάτα του μαζί του, είναι να της χαμογελάσει. Απλά όχι με τον ανθρώπινό τρόπο, αλλά με τον γατίσιο, δηλαδή στενεύοντας τα μάτια του και ανοιγοκλείνοντάς τα αργά!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτησε τις αλληλεπιδράσεις γάτας-ανθρώπου και μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι αυτή η πράξη του αργού ανοιγοκλείσματος των ματιών κάνει τις γάτες να πλησιάζουν και να είναι πιο δεκτικές στους ανθρώπους. Μάλιστα, αυτό ισχύει τόσο για τις περιπτώσεις που οι γάτες είναι εξοικειωμένες με κάποιον, όπως τον ιδιοκτήτη τους για παράδειγμα, αλλά και στην περίπτωση που πρόκειται για κάποιον εντελώς άγνωστο.

Το πείραμα της επιστημονικής ομάδας

Η ομάδα των ψυχολόγων σχεδίασε δύο πειράματα, για να διαπιστώσει αν όντως οι γάτες συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στους ανθρώπους που ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους αργά.

Στο πρώτο πείραμα, οι ιδιοκτήτες ανοιγόκλεισαν αργά τα μάτια τους σε 21 γάτες από 14 διαφορετικά νοικοκυριά. Ειδικότερα, αφού η γάτα είχε βολευτεί σε ένα σημείο στο περιβάλλον του σπιτιού της, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να καθίσουν περίπου ένα μέτρο μακριά της και να ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια τους όταν η γάτα τους κοιτούσε.

Οι κάμερες κατέγραφαν τόσο το πρόσωπο του ιδιοκτήτη όσο και το πρόσωπο της γάτας και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με το πώς ανοιγοκλείνουν τα μάτια οι γάτες όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Τα αποτελέσματα όντως έδειξαν ότι οι γάτες είναι πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν και αυτές αργά τα μάτια στους ανθρώπους, άμα αντικρίσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 24 γάτες από οκτώ διαφορετικά νοικοκυριά. Αυτή τη φορά, δεν ήταν οι ιδιοκτήτες που ανοιγόκλειναν τα μάτια, αλλά οι ερευνητές, οι οποίοι δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με την κάθε γάτα. Αρχικά καταγράφηκε πως οι γάτες ανταποκρίνονται σε μια συνθήκη χωρίς ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Όταν δηλαδή οι άγνωστοι απλά τις κοιτούσαν, χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.

Μετά οι ερευνητές πραγματοποίησαν την ίδια διαδικασία με το πρώτο πείραμα, αλλά αυτή τη φορά πλησίασαν και το χέρι τους προς την κάθε γάτα. Όπως διαπίστωσαν, οι γάτες όχι μόνο ήταν πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, αλλά συγχρόνως ήταν και πιο πιθανό να πλησιάσουν το χέρι του ανθρώπου, αν αυτός είχε ανοιγοκλείσει αργά τα μάτια του.

Το συμπέρασμα

Αν είστε ιδιοκτήτης γάτας ή αν έχετε περάσει λίγο χρόνο μαζί τους, σίγουρα θα έχετε δει την έκφραση τους αυτή, με τα "μισόκλειστά" μάτια. Φαίνεται πως συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τα μάτια των ανθρώπων που ομοίως στενεύουν όταν κάποιος χαμογελάει. Η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται συνήθως όταν το γατάκι είναι χαλαρό και χαρούμενο και ερμηνεύεται ως ένα είδος «γατίσιου χαμόγελου».

Βέβαια, αυτό είναι απλά μια ερμηνεία. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε γιατί οι γάτες όντως το κάνουν αυτό. Το πιθανότερο είναι ότι σηματοδοτούν καλοπροαίρετες προθέσεις, καθώς πιστεύεται ότι ερμηνεύουν το αδιάκοπο κοίταγμα ως απειλή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, το μόνο που έχετε να κάνετε για να σας δει μια γάτα πιο φιλικά, είναι να μην την κοιτάτε επίμονα, αλλά να της ανοιγοκλείσετε αργά τα μάτια!


Η έρευνα έχει επίσημο τίτλο ‘The role of cat eye narrowing movements in cat–human communication’ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: