Οι επόμενες ναυαρχίδες θα έχουν ray tracing και 200MP κάμερες

Η Qualcomm παρουσίασε το Snapdragon 8 Gen 2
16 Νοεμβρίου 2022 09:58
Οι επόμενες ναυαρχίδες θα έχουν ray tracing και 200MP κάμερες

Η Qualcomm αποκάλυψε το επόμενο mobile chipset της για τις ναυαρχίδες του 2023, τον Snapdragon 8 Gen 2. Το νέο chip είναι ισχυρότερο και πιο αποδοτικό ενεργειακά από την πρώτη γενιά, ενώ ενσωματώνει περισσότερα AI συστήματα.

Με τον αναβαθμισμένο Hexagon επεξεργαστή και την Qualcomm AI Engine, θα προσφέρει “ταχύτερη επεξεργασία της φυσικής γλώσσας με πολλαπλές μεταφράσεις και προηγμένα AI χαρακτηριστικά στην κάμερα”.

Η αρχιτεκτονικές αλλαγές στην AI θα προσφέρουν τετραπλάσιες (x4.35) επιδόσεις σε σχέση με το Gen 1, ενώ η AI θα προσφέρει 60% βελτίωση στις επιδόσεις απόδοσης ανά watt. Στην κάμερα, η AI θα βελτιώνει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο τόσο τις φωτογραφίες όσο και τα videos, αναγνωρίζοντας ξεχωριστά στοιχεία όπως πρόσωπα, τρίχες, ρούχα και ουρανό. Το chip θα υποστηρίζει και νέους αισθητήρες, όπως ο ISOCELL HP3 των 200MP της Samsung. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τον πρώτο Snapdragon με AV1 codec, υποστηρίζοντας αναπαραγωγή 8K HDR στα 60fps.

Στον τομέα του gaming, θα προσφέρει hardware accelerated ray tracing σε πραγματικό χρόνο, αλλάζοντας την οπτική εμπειρία των παιχνιδιών. Η Adreno GPU θα προσφέρει 25% μεγαλύτερες επιδόσεις και 40% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με το Gen 1. Θα υποστηρίζει μάλιστα το Unreal Engine 5 Metahumans Framework, προσφέροντας στους παίκτες “την εμπειρία φωτορεαλιστικών ανθρώπινων χαρακτήρων στα παιχνίδια τους”.

Στη συνδεσιμότητα υποστηρίζει 5G SIMs και WiFi 7 με ταχύτητες έως και 5.8Gbps. Στον ήχο, θα μπορεί να προσφέρει spatial audio με δυναμική ανίχνευση της θέσης του κεφαλιού, 48kHz lossless music streaming και latency έως και 48ms.

Τα πρώτα τηλέφωνα με το Snapdragon 8 Gen 2 θα έρθουν στο τέλος της χρονιάς. Οι συνεργαζόμενες εταιρίες περιλαμβάνουν τις ASUS, Honor, Motorola, OnePlus, Oppo, Sharp, Sony, Xiaomi και ZTE.