Καμένες RTX 4090: Η Nvidia σπάει επιτέλους τη σιωπή της

Ωστόσο δεν είναι αυτή που μάλλον περίμεναν οι περισσότεροι
14 Νοεμβρίου 2022 13:51
Καμένες RTX 4090: Η Nvidia σπάει επιτέλους τη σιωπή της

Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει στην αγορά η RTX 4090, υπήρχαν αναφορές για προβλήματα σχετικά με την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας. Πράγματι, μετά την άφιξη στα ράφια των καταστημάτων, η μία μετά την άλλη άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι αναφορές από κατόχους της ολοκαίνουργιας GPU πως ο αντάπτορας που περιλαμβάνεται στη συσκευασία από την εταιρία, μπορεί να λιώσει όσο η κάρτα λειτουργεί!  

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, η νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia αφήνει στο παρελθόν τις μέχρι τώρα γνωστές 8pin συνδέσεις. Αντιθέτως, οι κάρτες μπορούν να τροφοδοτηθούν με έως και 600W από μια μοναδική σύνδεση, το νέο PCIe 5.0 12VHPWR power connector. Ο εν λόγω κονέκτορας υπάρχει μόνο στα τελευταίας γενιάς ATX 3.0 τροφοδοτικά και έτσι σε υπολογιστές με παλιότερα PSUs απαιτεί η χρήση αντάπτορα.

Ωστόσο, ο πραγματικός πονοκέφαλος για την Nvidia ξεκίνησε όταν το γύρο του διαδικτύου άρχισαν κάνουν και περιστατικά με καμένες κάρτες γραφικών από χρήστες που είχαν καινούργια τροφοδοτικά και δε χρησιμοποιούσαν αντάπτορες. Εν μέσω όλης αυτής της κρίσης, η εταιρία παρέμενε σιωπηλή, επιβεβαιώνοντας μόνο πως εξετάσει το ζήτημα.

Τώρα, η Nvidia έσπασε επιτέλους τη σιωπή της, μιλώντας στο KitGuru. Δυστυχώς, η τοποθέτησή της δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, με την εταιρία να επισημαίνει πως ακόμη αναζητά τις πιθανές αιτίες του προβλήματος.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Nvidia για τους λιωμένους αντάπτορες και τις καμένες RTX 4090:

Συνεχίζουμε να ερευνούμε τις αναφορές, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για να μοιραστούμε μαζί σας. Εμείς και οι συνεργάτες μας δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και να διασφαλίσουμε μια ταχεία RMA διαδικασία γι’ αυτούς.


Χωρίς ξεκάθαρη απάντηση, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι για φταίει ο 16-pin αντάπτορας, με στοιχεία από το Igor's Lab ότι αυτός που παρέχεται από την Nvidia δεν έχει σχεδιαστεί σωστά και μπορεί να υποστεί βλάβη εάν τα καλώδια λυγίσουν έντονα. Ωστόσο, μια άλλη έρευνα από το Gamers Nexus έδειξε ότι ορισμένοι αντάπτορες χρησιμοποιούν 150V καλώδια με ακατάλληλες προδιαγραφές, αντί για καλώδια 300V, οπότε ενδέχεται αυτό να είναι το πρόβλημα. Τέλος, υπάρχει και άλλη μια θεωρία, από τον Jon Gerow της Corsair, ο οποίος τονίζει ότι οι βλάβες έχουν προκληθεί από το νέο βύσμα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να πατηθεί μέχρι τέρμα και μένει πολλές φορές ακατάλληλα συνδεδεμένο.

Μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά ισχύει και πότε οι έρευνες της Nvidia θα δώσουν την οριστική απάντηση.