Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσες νευρικές απολήξεις έχει η κλειτορίδα

Για πρώτη φορά
13 Νοεμβρίου 2022 11:14
Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσες νευρικές απολήξεις έχει η κλειτορίδα

Η ανθρώπινη κλειτορίδα παραμένει ένα επιστημονικό μυστήριο, καθώς οι περισσότερες μελέτες στο θέμα είναι τουλάχιστον επιφανειακές. Μάλιστα, τα δεδομένα για τον αριθμό των νευρικών απολήξεων σε κλειτορίδα και πέος προέρχονται – είτε το πιστεύετε είτε όχι – από τις αγελάδες. Τα αποτελέσματα απλά προσαρμόζονται για την ανθρώπινη ανατομία και έχουν επικρατήσει εδώ και χρόνια.

Τώρα, οι ερευνητές μελέτησαν το νευρικό ιστό της κλειτορίδας κάτω από το μικροσκόπιο και βρήκαν πως κατά μέσο όρο διαθέτει 5.140 νευρικές απολήξεις στο νωτιαίο νεύρο και η κλειτορίδα έχει δύο από αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δείγματα που μελετήθηκαν, ο συνολικός αριθμός για ολόκληρο το όργανο κυμαίνεται μεταξύ 9.852 και 11.086 απολήξεων.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως πάνω από 10.000 νευρικές απολήξεις βρίσκονται συγκεντρωμένες σε κάτι τόσο μικρό όσο η κλειτορίδα. Είναι εντυπωσιακό ειδικά αν συγκρίνεις την κλειτορίδα με άλλες, μεγαλύτερες δομές του ανθρώπινου σώματος.

Το μέσο νεύρο που διατρέχει το χέρι και είναι γνωστό πως περιέχει μεγάλη πυκνότητα νευρικών ινών, έχει περίπου 18.000 νευρικές απολήξεις, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 10 εκατοστών όργανο ευχαρίστησης της γυναίκας.

Τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο σεξουαλικό όργανο, έχουν την ίδια εμβρυολογική προέλευση, κάτι που σημαίνει πως πιθανώς να περιέχουν παρόμοιο αριθμό συνολικών νευρικών απολήξεων. Με την πεποίθηση πως το γυναικείο όργανο είναι διπλάσια ευαίσθητο από το ανδρικό, οι επιστήμονες θέλουν τώρα να μετρήσουν τις νευρικές απολήξεις του πέους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Sexual Medicine Society of North America και στο International Society for Sexual Medicine.