30χρόνος crypto επιχειρηματίας έχασε $16 δισεκατομμύρια σε λίγες ώρες!

Χρεοκόπησε το πασίγνωστο ανταλλακτήριο FTX του Sam Bankman-Fried
12 Νοεμβρίου 2022 19:13
30χρόνος crypto επιχειρηματίας έχασε $16 δισεκατομμύρια σε λίγες ώρες!

Για άλλη μια φορά φέτος, η αγορά των κρυπτονομισμάτων “αιμορραγεί”, με περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχουν κάνει φτερά μέσα σε ώρες. Στο επίκεντρο όλων όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται o Sam Bankman-Fried και η εταιρία του, ονόματι FTX, καθώς και η ανταγωνιστική εταιρία Binance του δισεκατομμυριούχου Changpeng Zhao.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η FTX και η Binance είναι ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπουν στους πελάτες να ανταλλάσσουν ψηφιακά νομίσματα με άλλα ψηφιακά νομίσματα ή να μετατρέπουν κρυπτονομίσματα σε παραδοσιακά χρήματα και το αντίστροφο. Μαζί, τα δύο αυτά ανταλλακτήρια ήταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αναλαμβάνοντας την πλειοψηφία του συνόλου των συναλλαγών.

Πως ξεκίνησαν τα προβλήματα για την FTX;

Η FTX διαθέτει ένα δικό της κρυπτονόμισμα, με ονομασία FTT, το οποίο χρησιμοποιείται για ενέργειες όπως η πληρωμή τελών συναλλαγών. Πέρυσι, ο Zhao πούλησε το μερίδιό του στην FTX πίσω στον Bankman-Fried, ο οποίος τον πλήρωσε εν μέρει με FTT.

Οι μπελάδες ξεκίνησαν στις 2 Νοεμβρίου, όταν η ειδησεογραφική ιστοσελίδα CoinDesk έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ένα έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο αποκάλυπτε ότι η Alameda Research, ένα hedge fund που διοικείται από τον Bankman-Fried, είχε στην κατοχή της μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα από FTT tokens. Η FTX και η Alameda υποτίθεται ότι ήταν ξεχωριστές επιχειρήσεις, αλλά το ρεπορτάζ υποστήριζε ότι είχαν στενούς οικονομικούς δεσμούς.

Λόγω της τεράστιας αυτή αποκάλυψης, η Binance ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι σκοπεύει να πουλήσει όλα τα FTT token της. Αμέσως, η τιμή του FTT πήρε την κατακόρυφα και οι traders έτρεξαν να πάρουν τα χρήματά τους από την FTX, αφού φοβήθηκαν αυτό που τελικά θα γινόταν πραγματικότητα λίγες ώρες μετά: Ότι η FTX θα καταλήξει να είναι άλλη μια χρεοκοπημένη crypto εταιρεία.

Η FTX δυσκολευόταν να διεκπεραιώσει τα αμέτρητα αιτήματα για αναλήψεις, τα οποία υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις ημέρες! Κάπως έτσι τα προβλήματά της έγιναν ακόμη μεγαλύτερα, αφού βρέθηκε αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας, έχοντας ξεμείνει από χρήματα για να ικανοποιήσει τα υπόλοιπα αιτήματα.

Η επέμβαση της Binance και η κήρυξη πτώχευσης

Την Τρίτη, η Binance δήλωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία για να διασώσει την FTX, εξαγοράζοντάς την. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, τελικά ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει με την εξαγορά, επισημαίνοντας ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση έπειτα από αναλυτικότερη έρευνα, επικαλούμενη αναφορές για κακή διαχείριση κεφαλαίων.

Τελικά, η FTX ανακοίνωσε πτώχευση την Παρασκευή και ο Sam Bankman-Fried παραιτήθηκε από τη θέση του CEO, έχοντας χάσει μέσα σε λίγες ώρες όλη την τεράστια περιουσία του που άγγιζε τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια!

Προφανώς, η πτώση της FTX, η οποία έμοιαζε με μια από τις πιο σταθερές crypto εταιρίες, ταρακούνησε για τα καλά την αγορά. Κάπως έτσι, οι τιμές του Bitcoin και του Ether έχουν δει μεγάλες διακυμάνσεις από την Τρίτη, σημειώνοντας πτώσεις έως και -20%.