Το 1986 το Challenger εξερράγη - Τώρα βρήκαμε νέα συντρίμμια

Ο κόσμος πάγωσε στις οθόνες του
11 Νοεμβρίου 2022 09:21
Το 1986 το Challenger εξερράγη - Τώρα βρήκαμε νέα συντρίμμια

Σχεδόν 37 χρόνια πριν, όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με τρόμο στις τηλεοράσεις του μία έκρηξη η οποία κατέστρεψε το επανδρωμένο διαστημικό λεωφορείο Challenger. Η έκρηξη έλαβε χώρα 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, σκοτώνοντας ακαριαία το επταμελές πλήρωμά του και τα συντρίμμια του που έπεφταν στη θάλασσα χαράχτηκαν στη μνήμη όλων όσων το παρακολούθησαν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η NASA βρήκε αρκετά από τα συντρίμμια, αλλά τώρα ένα ντοκιμαντέρ του History Channel, ανακάλυψε στον πυθμένα του ωκεανού ένα κομμάτι του Challenger μήκους 6 μέτρων.

Κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λοιπόν, το συνεργείο του History Channel πρόσεξε ένα μεγάλο μεταλλικό κομμάτι στον πυθμένα. Η εγγύτητα στην ακτή της Florida και η σύγχρονη κατασκευή του μαζί με την παρουσία τετράγωνων κομματιών 8 ιντσών, υποψίασε τους δύτες οι οποίοι επικοινώνησαν με τη NASA.

Ενώ έχουν περάσει σχεδόν 37 χρόνια από τότε που επτά τολμηροί και γενναίοι εξερευνητές έχασαν τις ζωές τους στο Challenger, η τραγωδία θα παραμείνει για πάντα αποτυπωμένη στη συλλογική μνήμη της χώρας. Για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, η 28η Ιανουαρίου 1986 μοιάζει σαν χθες. Η ανακάλυψη αυτή μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε ξανά και να τιμήσουμε τη μνήμη των επτά που χάσαμε και να αναλογιστούμε πώς αυτή η τραγωδία μας άλλαξε. Στη NASA, η ασφάλεια είναι – και πρέπει να παραμείνει για πάντα – η κορυφαία προτεραιότητά μας, ειδικά καθώς οι αποστολές μας εξερευνούν περισσότερο από ποτέ το σύμπαν. – Bill Nelson, Διευθυντής NASA

https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/challenger_crew_photo.jpg