Το ασπράδι των αυγών μπορεί να φιλτράρει τα μικροπλαστικά  

Για να καθαρίζει το νερό

Το ασπράδι των αυγών μπορεί να φιλτράρει τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά υπάρχουν παντού πλέον, αλλά το πρόβλημα ίσως να έχει μία πολύ απλή λύση. Επιστήμονες του Princeton University χρησιμοποίησαν...αυγά, για να δημιουργήσουν ένα πορώδες αεροτζέλ το οποίο μπορεί να αφαιρέσει τα μικροπλαστικά και το αλάτι από το θαλασσινό νερό, φιλτράροντάς τα.

Συγκεκριμένα, όταν πάγωσαν και κατόπιν υπερθέρμαναν τα ασπράδια των αυγών σε θερμοκρασία 900 βαθμών Κελσίου σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, το σύστημα πρωτεϊνών παρήγαγε μία μίξη ανθρακονήματος και γραφενίου που μπορεί να αφαιρέσει το 99% των μικροσκοπικών πλαστικών και το 98% του αλατιού.

Όπως καταλαβαίνετε μία ήδη υπάρχουσα οργανική ύλη όπως το αυγό, έχει τα οφέλη της καθώς είναι φθηνή στην παραγωγή και χρειάζεται μόνο τη βαρύτητα για να λειτουργήσει, ενώ δεν καταναλώνει ενέργεια ή περίσσιο νερό. Επιπλέον, η ανακάλυψη μπορεί να έγινε με αυγά, αλλά με την ίδια λογική μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πρωτεΐνες που δε θα επηρεάζουν την παροχή τροφής στους ανθρώπους.

Το αεροτζέλ όμως δεν είναι ακόμα έτοιμο για ευρεία χρήση. Οι επιστήμονες πρέπει να βελτιώσουν τη διεργασία κατασκευής του πριν μπει στη μαζική παραγωγή. Όταν όμως συμβεί αυτό, θα έχουμε έναν εύκολο και φθηνό τρόπο να φιλτράρουμε το νερό με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Επιπλέον, η ιδιότητα να φιλτράρεται και το αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και ο μοναδικός τρόπος να έχουν νερό οι κάτοικοι είναι η αφαλάτωση.

Ροη ειδησεων