Meta: Η εταιρία του Facebook μόλις απέλυσε πάνω από 10.000 εργαζομένους

Τεράστιο κύμα απολύσεων στην εταιρία του Mark Zuckerberg
09 Νοεμβρίου 2022 17:57
Meta: Η εταιρία του Facebook μόλις απέλυσε πάνω από 10.000 εργαζομένους

Σε μια δυσάρεστη ανακοίνωση προέβη η Meta, που για πρώτη φορά από το 2004 προέβη σε μαζικές απολύσεις. Συγκεκριμένα, μέσα από μια ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρίας, ο ιδρυτής και CEO της, Mark Zuckerberg, γνωστοποίησε πως 11 χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Ο Zuckerberg ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, τονίζοντας πως ήταν λανθασμένα υπερβολικά αισιόδοξος για την πορεία της Meta, ακολουθώντας την προσωρινή ώθηση που έδωσε η πανδημία στα οικονομικά της. Εξηγώντας, λοιπόν το λόγο που η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο, τόνισε:

Σήμερα μοιράζομαι μια από τις πιο δύσκολες αλλαγές που έχουμε κάνει στην ιστορία της Meta. Αποφάσισα να μειώσω το μέγεθος της ομάδας μας κατά περίπου 13% και να απολύσω περισσότερους από 11.000 ταλαντούχους υπαλλήλους μας. Λαμβάνουμε επίσης μια σειρά από πρόσθετα μέτρα για να γίνουμε μια πιο λιτή και αποτελεσματική εταιρεία, μειώνοντας τις δαπάνες και επεκτείνοντας το πάγωμα των προσλήψεων. Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται.

Στην αρχή της πανδημίας, ο κόσμος μετακινήθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη αύξηση των εσόδων. Πολλοί προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Το ίδιο πίστευα και εγώ, γι' αυτό και πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που περίμενα. Όχι μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια διαφημίσεων έκαναν τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό.

Ο Zuckerberg επισήμανε πως μελλοντικά η Meta θα εστιάσει σε τομείς όπως η AI, οι διαφημίσεις και το metaverse. Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε την αναλυτική του ανάρτηση πατώντας εδώ.

Για την ιστορία, σύμφωνα με το Billionaires Index του Bloomberg, το 2022 εξελίχθηκε σε μια κατακόκκινη χρονιά για τον ίδιο τον Mark Zuckerberg. Αναλυτικότερα, η προσωπική περιουσία του επικεφαλής της Meta έχει χάσει 87.8 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας σε σχέση με την αντίστοιχη αξία της πριν από έναν χρόνο. Ειδικότερα, μετά την τελευταία βουτιά της μετοχής του Meta, ο Mark Zuckerberg έχασε άλλα 11.2 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του Οκτωβρίου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις τεράστιες οικονομικές απώλειες του Meta, της τάξεως των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πατώντας εδώ.