"Έβλεπα μόνο θάνατο" - O "Cpt. Kirk" του Star Trek πήγε στο διάστημα και ένιωσε απέραντη θλίψη

Τον γνωρίσαμε για τα ταξίδια του στα άστρα αλλά η πραγματικότητα τον προσγείωσε
16 Οκτωβρίου 2022 21:17
"Έβλεπα μόνο θάνατο" - O "Cpt. Kirk" του Star Trek πήγε στο διάστημα και ένιωσε απέραντη θλίψη

Ο αστέρας της τηλεόρασης και του κινηματογράφου William Shatner, ο οποίος έπαιξε τον διάσημο ρόλο του Captain Kirk στο Star Trek, μίλησε για το ταξίδι του στο διάστημα αποκαλύπτοντας ότι η εμπειρία τον γέμισε με "συντριπτική θλίψη".

Ο Shatner πέταξε με το διαστημικό λεωφορείο της Blue Origin τον Οκτώβριο του 2021 σε ηλικία 90 ετών, καθιστώντας τον έτσι ως τον γηραιότερο άνθρωπο που έχει πάει ποτέ στο διάστημα. Παρά το ότι ορισμένοι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο διάστημα εμπνέονται με θετικό τρόπο από το ταξίδι τους, ο Shatner είπε ότι η μετάβαση στο διάστημα "έμοιαζε με κηδεία" που τον γέμισε τρόμο.

"Λατρεύω το μυστήριο του σύμπαντος. Λατρεύω όλα τα ερωτήματα που μας έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών εξερεύνησης και υποθέσεων. Αστέρια που εκρήγνυνταν πριν από χρόνια, το φως τους ταξίδευε σε εμάς χρόνια αργότερα, μαύρες τρύπες που απορροφούσαν ενέργεια, δορυφόροι που μας έδειχναν ολόκληρους γαλαξίες σε περιοχές που θεωρούνταν ότι δεν είχαν καθόλου ύλη... όλα αυτά με ενθουσίαζαν για χρόνια... αλλά όταν κοίταξα προς την αντίθετη κατεύθυνση, στο διάστημα, δεν υπήρχε κανένα μυστήριο, κανένα μεγαλοπρεπές δέος για να αντικρίσω... το μόνο που είδα ήταν θάνατος", λέει ο Σάτνερ σε ένα απόσπασμα από το νέο του βιβλίο, Boldly Go: Reflections on a Life of Awe and Wonder, που μοιράστηκε με το Variety.

Ο Σάτνερ είπε ότι παρατήρησε ένα "κρύο, σκοτεινό, μαύρο κενό", το οποίο οι άνθρωποι στη Γη δεν μπορούν να δουν ή να αισθανθούν. Ο ηθοποιός βίωσε αυτό που είναι γνωστό ως το φαινόμενο της "Επισκόπησης", ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ψυχολογική αλλαγή που βιώνουν οι αστροναύτες όταν κοιτάζουν πίσω στη Γη.

Ο πρωταγωνιστής του Star Trek: The Original Series, δήλωσε ότι το να βρίσκεται στο διάστημα ήταν "από τα δυνατότερα συναισθήματα θλίψης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ". Είπε ότι βίωσε "απέραντη θλίψη" κοιτάζοντας πίσω στη Γη γνωρίζοντας ότι τα είδη της φύσης πεθαίνουν λόγω της επίδρασης της ανθρωπότητας.

"Με γέμισε τρόμο. Το ταξίδι μου στο διάστημα υποτίθεται ότι θα ήταν μια γιορτή- αντίθετα, το ένιωσα σαν κηδεία".

"Είχα σκεφτεί ότι η μετάβαση στο διάστημα θα ήταν η απόλυτη κάθαρση αυτής της σύνδεσης που αναζητούσα μεταξύ όλων των έμβιων όντων - ότι το να βρίσκομαι εκεί πάνω θα ήταν το επόμενο όμορφο βήμα προς την κατανόηση της αρμονίας του σύμπαντος", είπε ο Shatner και συνέχισε "Στην ταινία Contact, όταν ο χαρακτήρας της Jodie Foster πηγαίνει στο διάστημα και κοιτάζει στους ουρανούς, αφήνει έναν έκπληκτο ψίθυρο: 'Έπρεπε να στείλουν έναν ποιητή'. Εγώ είχα μια διαφορετική εμπειρία, γιατί ανακάλυψα ότι η ομορφιά δεν είναι εκεί έξω, είναι εδώ κάτω, με όλους εμάς. Αφήνοντας αυτό πίσω μου έκανα τη σύνδεσή μου με τον μικροσκοπικό πλανήτη μας ακόμη πιο βαθιά".