Louis Fletcher: Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός της ταινίας "Στη Φωλιά του Κούκου"

Σε ηλικία 88 ετών - Έπαιξε πλάι στον Τζακ Νίκολσον στην θρυλική ταινία του Milos Forman
24 Σεπτεμβρίου 2022 08:55
Louis Fletcher: Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός της ταινίας "Στη Φωλιά του Κούκου"

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της στο Deadline. Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, άφησε τη τελευταία της πνοή περιτριγυρισμένη από τα αγαπημένα της πρόσωπα στο σπίτι της στη Γαλλία. 

Βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου υποδυόμενη τη σατανική νοσοκόμα Ratched στην θρυλική ταινία "Στην Φωλιά του Κούκου" του 1975, πλάι στον Τζακ Νίκολσον και σε σκηνοθεσία Milos Forman. Εκείνη τη χρονιά το "One Flew Over The Cuckoo's Nest σάρωσε στα Όσκαρ με 5 βραβεία συνολικά για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Α' Ανδρικου και Β' Γυναικείου ρόλου και Καλύτερου Σεναρίου.

Μάλιστα στην Τελετή Απονομής των Όσκαρ του 1976 η Fletcher απηύθυνε μέρος του λόγου της στους τηλεθεατές και στην νοηματική, όντας ακούον παιδί κωφών γονέων. Μετά την οσκαρική νίκη της, ο Milos Forman είχε κάνει μια προφητική δήλωση "Τώρα όλοι θα κάνουμε ταινίες που θα πατώσουν", με την Fletcher να σχολιάζει μετέπειτα ότι "Ήταν αλήθεια. Εγώ έκανα το The Exorcist II: The Heretic και ήταν μια τεράστια εμπορική αποτυχία. Ο Milos έκανε το Ragtime και ο Jack το "The Missouri Breaks". Αν αυτό δεν είναι προφητεία τότε τι;

Μέχρι και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες κακές (villains αν θέλετε) της μεγάλης οθόνης, που ο χαρακτήρας της κατάφερε να σηκώσει και μια ολόκληρη prequel spinoff σειρά, το "Ratched" του Netflix, με την Sarah Paulson στον ομώνυμο ρόλο. 

Σε μια καριέρα που μέτρησε πάνω από 6ο χρόνια η Fletcher υποδύθηκε έναν ακόμη αξέχαστο ρόλο στη σειρά Star Trek: Deep Space Nine του 1993 και συγκεκριμένα την θρησκευτική ηγέτιδα των Bajorans, την Kai Winn Adami για 7 σεζόν. 

Είχε παίξει σε guest ρόλους στις σειρές  "Picket Fences" και "Joan of Arcadia" κερδίζοντας κιόλας και Emmy υποψηφιότητα το 1996 και το 2004 αντίστοιχα. 

Εμφανίστηκε και σε άλλες σειρές όπως το "Στον 7ο Ουρανό" (7th Heaven), Private Practice, Shameless, ενώ η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην κωμωδία "Girlboss" του Netflix.