Τέλος εποχής για τον "Darth Vader" - Αποσύρεται ο James Earl Jones

Ο εμβληματικός voice actor συμφώνησε για τα μελλοντικά δικαιώματα χρήσης της φωνής του
24 Σεπτεμβρίου 2022 08:23
Τέλος εποχής για τον "Darth Vader" - Αποσύρεται ο James Earl Jones

Ένα ακόμη θρυλικό κομμάτι του Star Wars αποσύρεται από την ενεργό δράση και αναφερόμαστε στον James Earl Jones ή αλλιώς τον άνθρωπο που χάρισε την εμβληματική φωνή στον Darth Vader, έναν εκ των καλύτερων κακών που είδε ποτέ ο κινηματογράφος. 

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα τέλος εποχής στον χαρακτήρα του Darth Vader, τον οποίο είδαμε πρόσφατα ξανά στη σειρά Obi-Wan Kenobi του Disney+, όμως παράλληλα ανοίγει και ένα νέο κεφάλαιο. Και αυτό διότι ο James Earl Jones και η οικεία του συμφώνησαν με τη Lucasfilm για τα δικαιώματα χρήσης της φωνής του μελλοντικά και μετά θάνατον. Αυτό σημαίνει πως ο Darth Vader θα μπορεί να επιστρέφει με την "ίδια" φωνή πρακτικά για πάντα, με τη χρήση αρχειακού υλικού της Disney και της Lucasfilm. 

Πώς θα γίνει; Όπως έγινε και στην επιστροφή του ως Darth Vader στη σειρά Obi-Wan Kenobi, δηλαδή με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πράγματι, όπως αποκαλύπτεται σε αφιέρωμα του Vanity Fair, ο 91χρονος Jones δεν πήγε στο στούντιο ηχογράφησης για τις ανάγκες της σειράς, καθώς η εταιρία Respeecer που ειδικεύεται στην αναπαράσταση και κλωνοποίηση φωνής, έφτιαξε τεχνητά όλες τις ατάκες με τη φωνή του. Ίσως και για αυτό να ακούστηκε κάπως παράξενη η ερμηνεία του στο Obi-Wan Kenobi, όπως είχε παρατηρήσει μια μερίδα του κοινού. 

Η Respeecher είναι μια ουκρανική εταιρία που ειδικεύεται στην κλωνοποίηση φωνής μέσω ΑΙ και είχε εργαστεί και στο The Book of Boba Fett. Τόσο αυτή όσο και η Lucasfilm με τις οδηγίες του Jones "θα λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές του για το πώς να παραμείνουν στη σωστή πορεία". 

Επομένως, η τελευταία φορά που ο James Earl Jones ηχογράφησε στο στούντιο για τον Darth Vader ήταν για το Star Wars: The Rise of Skywalker του 2019.