Ειρήνη Παπά: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός  

Μια Ελληνίδα ηθοποιός που διέπρεψε στο εξωτερικό

Ειρήνη Παπά: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός

Η Ειρήνη Παπά έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, όντας μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς που πέρασαν από τον κινηματογράφο και διέγραψε μάλιστα μια λαμπρή διεθνή καριέρα. 

Με μια λαμπερή ζωή που γοήτευσε σταρ του Χόλιγουντ, μέχρι και πολιτικούς ηγέτες, η Παπά πρωταγωνίστησε σε εμβληματικές ταινίες όπως ο "Ζορμπάς" στο ρόλο της Χήρας, τα "Κανόνια του Ναβαρόνε" υποδυόμενη την αγωνίστρια Μαρία Παπαδήμου και το "Ζ" του Κώστα Γαβρά, η οποία είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1970. 

Είχε συμμετάσχει σε πάνω από 80 διεθνείς παραγωγές με στούντιο όπως τη Τσινετσιτά (Cinecitta) και του Χόλιγουντ, έχοντας στο πλευρό της μεγάλες αστέρες της εποχής όπως ο Marlon Brando, Yves Montand, Gregory Peck, Anthony Quinn και Richard Burton μεταξύ πολλών άλλων. 

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου. Γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της που την επηρέασαν στη μόρφωσή της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες. Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες. Οι γονείς της είχαν τέσσερα κορίτσια. Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε το πρώτο συντακτικό της ελληνικής γλώσσας (1881), όπως και άλλα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι γονείς της είχαν αντιρρήσεις όταν στην εφηβεία της τους είπε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Άνθρωποι… Άνθρωποι, στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής.Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της του έμοιαζε σαν "ζωντανή Καρυάτιδα". Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι Χαμένοι άγγελοι του Νίκου Τσιφόρου.

Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία Νεκρή Πολιτεία της Φίνος Φιλμ, στον Μυστρά, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά. Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967.

Ροη ειδησεων