Ζαν-Λυκ Γκοντάρ: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και πρωτοπόρος του "Nouvelle Vague"

Σε ηλικία 91 ετών
13 Σεπτεμβρίου 2022 11:43
Ζαν-Λυκ Γκοντάρ: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης και πρωτοπόρος του "Nouvelle Vague"

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών Jean-Luc Godard, ο θρυλικός Γάλλος σκηνοθέτης και πρωτοπόρος του κινήματος "Nouvelle Vague". Όπως ανακοίνωσε η γαλλική εφημερίδα Liberation άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω το μια καριέρα γεμάτη αριστουργήματα αλλά και παρεξηγήσεις που τον καθόρισαν ως θρύλο. 

O Ζαν-Λυκ Γκοντάρ θεωρήθηκε ως ένας αιρετικός για την εποχή του, αμφισβητώντας έντονα τις κινηματογραφικές φόρμες του Χόλιγουντ και του τότε εδραιωμένου σινεμά. Ήταν ο σκηνοθέτης σπουδαίων ταινιών που έχουν περάσει στην ιστορία ανάμεσα στις καλύτερες του σινεμά όπως τα: "Breathless" (Με κομμένη την ανάσα),  "Η Περιφρόνηση", "Ο Τρελός Πιερό",  "Histoire(s) du Cinema", "Vivre sa vie" (My Life to Live) και "Bande à part"(Band of Outsiders). 

Οι μούσες των ταινιών του ήταν οι Anna Karina και Anne Wiazemsky, με τις οποίες συνεργάστηκε αρκετές φορές ενώ ήταν και οι σύζυγοί του. Όμως η πιο εμπορική του ταινία ήταν "Η Περιφρόνηση" (Contempt, Le Mepris) του 1963 με την τότε απόλυτη σταρ του σινεμά, τη Μπριζίτ Μπαρντό (Brigitte Bardot). 

Λίγα λόγια για τη ζωή και την καριέρα του

Το 1949, o Ζαν-Λυκ Γκοντάρ βρίσκεται στο Παρίσι για να σπουδάσει εθνολογία στη Σορβόννη. Εκεί θα γνωρίσει και θα συναναστραφεί με τους Κλοντ Σαμπρόλ, Φρανσουά Τρυφώ, Έρικ Ρομέρ και Ζακ Ριβέτ – τους σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές δηλαδή που μετέπειτα θα στελεχώσουν το κίνημα της Νουβέλ Βαγκ (Nouvelle Vague).

«Ήθελα να ξεκινήσω από μια ιστορία συμβατική και να ανακατασκευάσω, με διαφορετικό τρόπο, ό,τι είχε γίνει μέχρι τότε στον κινηματογράφο. Ήθελα επίσης να δώσω την εντύπωση ότι τα κινηματογραφικά μέσα ανακαλύπτονταν ή δοκιμάζονταν για πρώτη φορά», θα πει χαρακτηριστικά ο Γκοντάρ σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις στο περιοδικό Cahiers du Cinema το 1962.

Κάμερα στο χέρι, αυτοσχεδιασμός, μακράς διάρκειας πλάνα, jump cuts, δοκιμιογραφικός λόγος, παράθεση λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων είναι μόνο μερικές από τις πρωτοποριακές λύσεις που εφάρμοσε για πρώτη φορά.

Από το 1966 ως το 1968, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ταινίες έντονα επηρεασμένες από τα πολιτικά γεγονότα της τρέχουσας δεκαετίας και τα κοινωνικοπολιτικά ρεύματα που αναδύθηκαν από τις ταραχές του Μάη του ’68.

Με τον Ζαν-Πιερ Γκορέν, ο Γκοντάρ θα ιδρύσει την ομάδα Τζίγκα Βερτόφ και θα αποποιηθεί τον τίτλο του δημιουργού και τον ρόλο του κινηματογράφου. Δημιουργεί μία σειρά ταινιών που είναι ριζοσπαστικές ως προς το περιεχόμενο και το ύφος τους και βασίζονταν ως επί το πλείστον, στις ιδέες της πάλης των τάξεων και τον διαλεκτικό υλισμό.

Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ συνεχίζει να κινηματογραφεί για πολλά χρόνια ακόμα, αποτελώντας έμπνευση για πολλούς νέους δημιουργούς. Το 2021 σε ηλικία 90 ετών δηλώνει ότι αποφασίζει να πει αντίο στον κινηματογράφο. "Ολοκληρώνω τη ζωή μου στον κινηματογράφο, τη ζωή μου ως σκηνοθέτης, με αυτά τα δύο σενάρια -'Scenario' και 'Funny Wars'- και μετά θα πω «αντίο σινεμά" δήλωσε σε συνέντευξή του στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κεράλα στην Ινδία.