Το Netflix θα καταβάλει αποζημίωση $42 εκατ. σε εκατοντάδες απλήρωτους σεναριογράφους

Η WGA δικαιώθηκε στην δικαστική της διαμάχη με τον streaming κολοσσό
05 Αυγούστου 2022 22:24
Το Netflix θα καταβάλει αποζημίωση $42 εκατ. σε εκατοντάδες απλήρωτους σεναριογράφους

Οι δικαστικοί μπελάδες για το Netflix είχαν βαρύ τίμημα όπως αποδεικνύεται, καθώς θα πρέπει να καταβάλλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση σε εκατοντάδες απλήρωτους σεναριογράφους. 

Σύμφωνα με το Deadline, το Writers Guild of America (WGA) δικαιώθηκε στην δικαστική διαμάχη του με τον streaming κολοσσό, καθώς τον κατηγορούσε για αυτοδιαπραγμάτευση ούτως ώστε να γλιτώσει την πληρωμή των δεδουλευμένων στους σεναριογράφους. 

Έτσι θα αναγκαστεί να πληρώσει στην συντεχνία της WGA όχι μόνο τους μισθούς τους, αλλά επιπλέον $42 εκατομμύρια που χρωστάει σε 216 σεναριογράφους των ταινιών του. Μάλιστα WGA διεκδικεί ακόμη 13.5 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για τους λόγους ότι άργησε να πληρώσει όσα τους δικαιούνται. 

Τα "residuals" δηλαδή υπολειπόμενα κέρδη της ταινίας θα πρέπει να καταβάλλονται βάσει των εσόδων που αποκομίζει μια ταινία ανάλογα την αγορά, την ώρα που συμβόλαια όπως του Netflix, το οποίο δρα τόσο ως διανομέας όσο και παραγωγός, απαιτεί οι αμοιβές να γίνονται όπως οι συμβατικές ταινίες. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, το Netflix διαπραγματεύτηκε συμφωνίες με την SAG-AFTRA που του επιτρέπουν να πληρώνει αρκετά λιγότερα υπολειπόμενα κέρδη από το κόστος της ταινίας. 

Μάλιστα, η WGA κατακεραύνωσε τον streaming κολοσσό ως έναν από τους χειρότερους παραβάτες των βασικών συμφωνιών της συντεχνίας όσον αφορά τα "residuals". 

Tags: