Iron Man: Πριν από 14 χρόνια κυκλοφόρησε η ταινία που ξεκίνησε το φαινόμενο του MCU

Η επέτειος του ακρογωνιαίου λίθου της Marvel Studios
02 Μαΐου 2022 20:23
Iron Man: Πριν από 14 χρόνια κυκλοφόρησε η ταινία που ξεκίνησε το φαινόμενο του MCU

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια το Iron Man σε σκηνοθεσία Jon Favreau έκανε το ντεμπούτο του στις αίθουσες ξεκινώντας το φαινόμενου του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel Studios, χωρίς καν η ίδια να έχει επίγνωση του πόσο τεράστια και ανεπανάληπτη επιτυχία θα σημείωνε. 

Ήταν 2 Μαΐου του 2008 όταν η πρώτη ταινία που χρηματοδότησε η Marvel Studios εξ' ολοκλήρου κι ας είχε τη διανομή της η Paramount Pictures και μας σύστησε στον Tony Stark του Robert Downey Jr. Ένας ρόλος που έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Downey, τον υποδύθηκε άλλες 8 φορές (πλην του cameo στο The Incredible Hulk) στα Iron Man 2, The Avengers, Iron Man 3, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Spider-Man: Homecoming, Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame

Ήταν η πρώτη ταινία του Phase One τότε του MCU, όπου ο Kevin Feige μόλις είχε καταστρώσει το μεγαλόπνοο σχέδιό του για το κινηματογραφικό σύμπαν που λίγα χρόνια αργότερα θα μεταμόρφωνε το σινεμά, τα blockbusters και θα κυριαρχούσε στο box office μέχρι και σήμερα. 

Στο box office σημείωσε τεράστια επιτυχία με πάνω από $585 εκατ. δολάρια παγκοσμίως και έγινε η 8η πιο επιτυχημένη ταινία του 2008.

Έλαβε θετικότατες κριτικές τόσο από την ειδικό Τύπο όσο και από το κοινό για την ερμηνεία του Downey Jr -ο οποίος δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή της Marvel που ήθελε τον Tom Cruise, τα ειδικά εφέ, το σενάριο και τη σκηνοθεσία του Favreau. 

Απολαύστε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Iron Man: