Έφυγε από τη ζωή ο Ζακ Περέν των "Σινεμά Παράδεισος" και "Ζ"

Ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών
22 Απριλίου 2022 14:51
Έφυγε από τη ζωή ο Ζακ Περέν των "Σινεμά Παράδεισος" και "Ζ"

Ο πασίγνωστος Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζακ Περέν (Jacques Perrin) έφυγε από τη ζωή χθες Πέμπτη 21 Απριλίου σε ηλικία 80 ετών, όπως μετέδωσε το AFP, χωρίς να διευκρινίζει τα αίτια του θανάτου του. 

Ο πιο γνωστός του ρόλος με διαφορά ήταν αυτός του Salvatore "Toto" Di Vita στην αριστουργηματική και βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε, "Σινεμά Παράδεισος" (Cinema Paradiso). Στην λαμπρή καριέρα του πρωταγωνίστησε και συμμετείχε σε πάνω από 70 ταινίες συμπεριλαμβανομένων του "Ζ" του δικού μας Κώστα Γαβρά, το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά και στο "Το Κορίτσι Με Τη Βαλίτσα" απέναντι στην Κλάουντια Καρντινάλε. Είχε σκηνοθετήσει επίσης πολλά ντοκιμαντέρ όπως το "Winged Migration" του 2001. 

Ο Κώστας Γαβράς μιλώντας στο France Info για τον Περέν είπε πως ήταν « ένας από τους πιο διακριτικούς, πιο ενδιαφέροντες Γάλλους παραγωγούς» και πως "πήγε εκεί που κανείς δεν ήθελε να πάει", προσθέτοντας ότι "Ήταν άνθρωπος με μεγάλη περιέργεια".

Ο Ζακ Περέν είχε ως παραγωγό αλλά και έπαιξε σε πολλές από τις ταινίες του Γαλλο-Έλληνα σκηνοθέτη, όπως το "Z"  του 1969 που εξιστορεί τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και το "Κατάσταση Πολιορκίας" (State of Siege) του 1972.