Το ξέρατε ότι ο James Cameron ετοίμαζε Spider-Man ταινία με Σβαρτσενέγκερ και Ντι Κάπριο;

Αυτή είναι η "Η καλύτερη Spider-Man ταινία που δεν έγινε ποτέ"
12 Δεκεμβρίου 2021 10:27
Το ξέρατε ότι ο James Cameron ετοίμαζε Spider-Man ταινία με Σβαρτσενέγκερ και Ντι Κάπριο;

Σχεδόν μια δεκαετία πριν ο Tobey Maguire φορέσει την στολή και γίνει ο πρώτος κινηματογραφικός Spider-Man, ένας άλλος, εντελώς διαφορετικός βρισκόταν στα σκαριά από έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες εν ζωή. Λίγοι σκηνοθέτες κυριάρχησαν στα '90s στο box office όσο ο James Cameron, χαρίζοντας ταινίες όπως το "Terminator 2", το "True Lies" και τον θρυλικό "Τιτανικό". 

Το Spider-Man του James Cameron είναι "η καλύτερη ταινία που δεν έκανε ποτέ" -όπως το δηλώνει ο ίδιος- και έδωσε ζουμερές πληροφορίες στη δημοσιότητα, μέσα από μια συνέντευξη μέσω Zoom στο ScreenCrush, στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου του "Tech Noir: The Art of James Cameron". 

Φαντάζεστε τον Ντι Κάπριο ως Peter Parker; 

Ο James Cameron ήθελε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον ρόλο του Peter Parker και μάλιστα είχαν κάνει αρκετές συζητήσεις, όπως αποκαλύπτει ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός σε παλιότερη συνέντευξή του στο Empire το 2015. Ο Ντι Κάπριο δε φάνηκε και να...θρηνεί τη χαμένη ευκαιρία να παίξει τον Spider-Man πριν απ'όλους και ανέφερε ότι "δεν πίστευε πως θα άλλαζε κάτι δραστικά" στην καριέρα του εάν τελικά γινόταν η ταινία. 

Από άλλη παλιότερη συνέντευξη διαβάζουμε πως ο Cameron ήθελε τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ για να υποδυθεί τον...Doc Ock, έναν ρόλο που στην ταινία του Sam Raimi υποδύθηκε ο Alfred Molina. O "Arnie" είχε πει το 2012 πως: "Δεν έγινε τελικά η ταινία επειδή είχε μια διαμάχη με το στούντιο και αυτοί ακολούθησαν άλλη κατεύθυνση." Η ιστορία λίγα χρόνια μετά από αυτές τις συζητήσεις τον έβγαλε στο Batman & Robin της DC, υποδυώμενος τον Mr. Freeze

Ένα παλιό άρθρο του Variety από το 1993 που ξεθάφτηκε αναφέρει πως ο Cameron είχε παραδώσει μάλιστα το σενάριο του δικού του "Spidey" και πως θα ήταν το ίδιο μεγάλο project όσο το "Batman Returns", αναφερόμενο στην ταινία του Tim Burton που τότε έκανε πάταγο. 

Πώς θα ήταν ο Spider-Man του Cameron; 

Ο δικός του Άνθρωπος Αράχνη όμως θα ήταν "τραχύς και προσγειωμένος στην πραγματικότητα", όπως δηλώνει στο ScreenCrush, με αρκετές ομοιότητες με τον "Εξολοθρευτή" και το "Aliens". Μάλιστα, αποκαλύπτει το όραμά του:

Ήθελα να είναι κάπως έτσι: Στην Νέα Υόρκη. Στο τώρα. Μια αράχνη δαγκώνει έναν τύπο. Αυτός μεταμορφώνεται με αυτές τις ικανότητες και έχει τη φαντασίωση να γίνει ο Spider-Man και φτιάχνει τη στολή και είναι άθλια. Και μετά πρέπει να πάει και να βελτιώσει τη στολή και να φτιάξει αυτό το μεγάλο του πρόβλημα και άλλα τέτοια. Ήθελα να το προσγειώσω στην πραγματικότητα σαν μια οικουμενικά ανθρώπινη εμπειρία. Θα ήταν μια πολύ διασκεδαστική ταινία πιστεύω. 

Είχε στο μυαλό του μια μεγαλύτερη αλληγορία για τον χαρακτήρα του Spider-Man και τις δυνάμεις του που θα συμβόλιζαν θέματα όπως η εφηβεία:

Ήταν μια μεγάλη αλληγορία για την αναξιοποίητη δεξαμενή δυνατοτήων που έχουν όσοι δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους. Ήταν επίσης μια μεταφορά για την εφηβεία, για τις αλλαγές στο σώμα, τις κοινωνικές ανησυχίες, τις προσδοκίες της κοινωνίας, τις σχέσης με το φύλο που σε ελκύει και όλα αυτά. 

Τελικά γιατί δεν έγινε;

Υπήρξαν πολλοί οι λόγοι που τελικά δεν έγινε η Spider-Man ταινία του James Cameron, που αφορούσαν και τα δικαιώματα του χαρακτήρα. Ο Cameron αναφέρει πως προσπάθησε να πείσει τον τότε πρόεδρο της Fox, Peter Chernin να εξαγοράσει τα δικαιώματα, λέγοντάς του πως θα ήταν μια "επικερδής επένδυση στο τέλος", αλλά δεν τα κατάφερε. Φυσικά τώρα η ιστορία των δικαιώνει καθώς οι Sony Pictures και Marvel Studios κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια που τους φέρνουν οι ταινίες του Tom Holland. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, τότε οι superhero ταινίες δεν ήταν στα ίδια επίπεδα που είναι σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν έβγαζαν τα δις που αποφέρουν στις μέρες μας. 

Παραδέχεται ωστόσο πως οι αποτυχημένες του προσπάθειες να φέρει τον Spider-Man στη μεγάλη οθόνη, τον ωφέλησαν με τα πιο προσωπικά του projects: 

Νομίζω πως το γεγονός ότι δεν συνέβη ποτέ ήταν μια γροθιά στο στομάχι που χρειαζόμουν για να πάω να κάνω τα δικά μου πράγματα. 

Αυτόν τον καιρό ο Cameron ετοιμάζει τα sequels του Avatar με το Avatar 2 να αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2022. Επίσης, το Spider-Man: No Way Home αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου.