The Queen's Gambit: Μήνυση €5 εκ. στο Netflix από την πραγματική "βασίλισσα του σκακιού"

Γιατί η θρυλική σκακίστρια Nona Gaprindashvili έστειλε αγωγή στην streaming υπηρεσία;
22 Σεπτεμβρίου 2021 08:30
The Queen's Gambit: Μήνυση €5 εκ. στο Netflix από την πραγματική "βασίλισσα του σκακιού"

Αναμφίβολα το The Queen's Gambit ήταν μια από τις μεγάλες επιτυχίες του Netflix στην ιστορία της streaming πλατφόρμας του και μια από τις σειρές που λατρεύτηκε την περίοδο των lockdown λόγω της πανδημίας. Στα βραβεία Emmy 2021 η σειρά που έλαμψε το άστρο της Anya Taylor-Joy κατάφερε να αποσπάσει 11 βραβεία από τις 18 συνολικά υποψηφιότητες, σαρώνοντας στη μεγάλη βραδιά της Τηλεοπτικής Ακαδημίας. 

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζατε η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1981, που ακολουθεί την πορεία της Beth Harmon στον σκακιστικό κόσμο και πως αντιμετώπισε τους καλύτερους του αθλήματος στη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο στο πλαίσιο του να αποδώσει με "πιστότητα" τη σκακιστική σκηνή των '60s, υπέπεσε σε ένα παράπτωμα που απαξιώνει την πραγματική "βασίλισσα του σκακιού" ονόματι Nona Gaprindashvili.

Η Γεωργιανής καταγωγής σκακίστρια που μεσουράνησε στον σκακιστικό κόσμο εκείνη την περίοδο μηνύει το Netflix για συκοφαντική δυσφήμιση ζητώντας μάλιστα αποζημίωση 5 εκατομμυρίων.

Γιατί όμως; 

Στην αγωγή που κατέθεσε η Nona αναφέρεται ένα στιγμιότυπο από το φινάλε του "Γκαμπί της Βασίλισσας" όπου ο σχολιαστής στην περιγραφή του λέει:

«...Το μόνο πραγματικά ασυνήθιστο με την Beth Harmon είναι το φύλο της και ακόμη κι αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά αυτή είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες».

Στο ρεπορτάζ του Deadline γίνεται λόγος πως ο ισχυρισμός ότι η Gaprindashvili "δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες είναι προφανώς ψευδής, καθώς επίσης σεξιστικός και απαξιωτικός". Η αγωγή της κάνει λόγο πως μέχρι το 1968, χρονιά όπου διαδραματίζεται το τελευταίο επεισόδιο, είχε αγωνιστεί με τουλάχιστον 59 άντρες σκακιστές, 28 εκ των οποίων ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι, που περιλάμβανε 10 grandmasters και τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές. 

Tί απαντά το Netflix;

Το Netflix σε ανακοίνωσή του υπερασπίζεται τη θέση του και αναφέρει:

"Τρέφουμε απέραντο σεβασμό για την κυρία Γκαπριντασβίλι και τη λαμπρή καριέρα της, αλλά πιστεύουμε ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την υπόθεση". 

Η Gaprindashvili που πλέον είναι 80 χρονών και ακόμα παίζει σε τουρνουά ηλικιωμένων ήταν η πρώτη γυναίκα παίκτρια που απέσπασε τον τίτλο του "General" grandmaster το 1978. Για 16 χρόνια, από το 1962 μέχρι το 1978 η Γεωργιανή σκακίστρια ήταν επίσης η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών.