Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Richard Donner, σκηνοθέτης των Superman και Goonies

Και άλλων τεράστιων κλασικών ταινιών, σε ηλικία 91 ετών
06 Ιουλίου 2021 11:02
Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Richard Donner, σκηνοθέτης των Superman και Goonies

Ο θρυλικός σκηνοθέτης και παραγωγός Richard Donner έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η εταιρία παραγωγής του στο Variety, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα αίτια. Ο Donner ήταν γνωστός ως ο σκηνοθέτης των ταινιών "Lethal Weapon" (Φονικό Όπλο) με πρωταγωνιστές τους Mel Gibson και Danny Glover, που τον έφερε στην ελιτ λίστα των δημιουργών που έχουν φέρει πάνω από 1$ δισεκατομμύριο στο box office

Επίσης σκηνοθέτησε την θρυλική νεανική περιπέτεια "Goonies" to 1982, την πρώτη ταινία του "Superman" το 1978 με τον Christopher Reeves στο ρόλο και τον Marlon Brando στο ρόλο του Jor-El. Μάλιστα, σκηνοθέτησε και το Superman II, αν και δεν έλαβε τα credits για την δουλειά του, όταν το project ανελαβε ο Richard Lester. Ωστόσο το 2006 κυκλοφόρησε το Superman II: The Richard Donner Cut, που τον δικαίωσε για τη δουλειά του. 

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Donner όμως έγινε το 1976, δύο χρόνια νωρίτερα από το "Superman" με μια ταινία τρόμου που άφησε εποχή. Ο λόγος για το "The Omen" (στα ελληνικά Προφητεία") που θεωρείται μια από τις πιο καταραμένες ταινίες όλων των εποχών. Σκηνοθέτησε επίσης στα '90s τη κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία "Scrooged" με τον Bill Murray, το "Maverick" και το "Conspiracy Theory" όπου συνέχισε τη συνεργασία με τον Mel Gibson .

Άφησε τη σφραγίδα του και στο τηλεοπτικό τοπίο καθώς ήταν σκηνοθέτης σε μερικά επεισόδια της σειράς "Tales of the Crypt", ενώ στις αρχές της καριέρας του ανέλαβε σειρές όπως τη "Ζώνη του Λυκόφωτος" (The Twilight Zone), "The Man from UNCLE" και "The Fugitive". 

Οι δυο τελευταίες του ταινίες ήταν η time-traveling περιπέτεια με τίτλο "Timeline" του 2003, όπου πρωταγωνίστησε ο Paul Walker και ο Gerard Butler, και η ταινία δράσης "16 Blocks" με τον Bruce Willis.