Είναι πιο άνετος ο κόσμος να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες εν μέσω πανδημίας;

Νέα δημοσκόπηση της NRG σκιαγραφεί το κλίμα ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της COVID-19
22 Φεβρουαρίου 2021 14:36
Είναι πιο άνετος ο κόσμος να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες εν μέσω πανδημίας;

Οι κινηματογράφοι στην πλειοψηφία τους ανά τον πλανήτη είναι κλειστοί, πέραν από αυτούς της Κίνας, των ΗΠΑ και μερικών ακόμη χωρών που έχουν καταφέρει να ανακάμψουν την επέλαση της πανδημίας του COVID-19. Υπάρχει επίσης ένας δισταγμός στους σινεφιλ και γενικότερα στο κοινό που πηγαίνει συχνά στις κινηματογραφικές αίθουσες εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν ακόμα.

Τα μεγάλα στούντιο παραγωγής θέλουν και αυτά με τη σειρά τους να προβάλλουν τις ταινίες τους παραδοσιακά, όμως ρεαλιστικά αυτό δεν γίνεται ακόμα, αν και επιμένουν όπως στις περιπτώσεις των No Time To Die και Black Widow, όπου οι MGM και Disney έχουν καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο τις προβολές τους.

Ωστόσο μια νέα δημοσκόπηση από την NRG αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα από αυτή της δυσπιστίας που υπήρχε το περασμένο καλοκαίρι όταν και άνοιξαν για ένα μικρό διάστημα οι αίθουσες. Δειλά-δειλά και όπου είναι εφικτό βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων ανοίγουν ξανά οι αίθουσες και η έρευνα δείχνει πως σχεδόν το 50% των θεατών νιώθει πλέον άνετα στο να επιστρέψει σε αυτές

Την τελευταία φορά που τα δεδομένα αυτά βρισκόντουσαν σε τέτοια επίπεδα ήταν τον Μάρτιο του 2020 πριν η πανδημία επιφέρει το κλείσιμο των αιθουσών παγκοσμίως. Η άνεση ως προς την επιστροφή των θεατών στις αίθουσες, πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NRG, είναι υψηλότερη ανάμεσα στους έφηβους με ποσοστό 60% και στους άνδρες κάτω των 25 ετών σε ποσοστό 62%. 

Μάλιστα, το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θα είναι "πολύ ή κάπως άνετοι" όταν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού διατεθεί σε ευρύτερη κλίμακα. 

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως το 47% των περίπου 5.900 αιθουσών στις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι ανοιχτές. Η εικόνα είναι καλύτερη σε πολιτείες όπως στο Mississippi και την Utah να βρίσκονται στο 80%, ενώ άλλες πολιτείες όπως οι Arizona, η Alabama και η Georgia κυμαίνονται στο 70%. Στην Καλιφόρνια, αύριο 23/02 οι κινηματογράφοι αναμένονται να ανοίξουν φυσικά με μειωμένη πληρότητα και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.