Απεβίωσε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης σε ηλικία 58 ετών

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά μία ξεχωριστή προσωπικότητα
03 Μαρτίου 2019 13:49
Απεβίωσε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης σε ηλικία 58 ετών

Πριν μερικές ώρες ανακοινώθηκε ο θάνατος του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη μετά από την μακρόχρονη μάχη του με τον καρκίνο. Άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 58 χρονών.

Υπήρξε ένας από τους πιο μάχιμους και σημαντικούς εκπροσώπους της δημοσιογραφίας καλύπτοντας εμπόλεμες καταστάσεις, φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ για την αξιόλογη προσφορά του βραβεύτηκε και με Pulitzer το 2016 καλύπτοντας μαζί με την ομάδα του και το κομμάτι του προσφυγικού στην Ελλάδα. Κατά την διάκρισή του αυτήν είχε υπογραμμίσει ο ίδιος:

«Αποστολή μου είναι να σας διηγηθώ την ιστορία και έπειτα εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Αποστολή μου είναι να διασφαλίσω ότι κανένας δεν θα μπορεί να πει πως δεν γνώριζε».

Ο εν λόγω φωτορεπόρτερ εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου επέδειξε εξαιρετική αφοσίωση και υποδειγματικό επαγγελματισμό δίνοντας το παρόν στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας. Απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό στιγμές που συγκλονίζουν σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στον σεισμό που έπληξε το Κασμίρ, στην αιγυπτιακή εξέγερση του 2011, στον εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε όπου το 2000 λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του από πυρά ανταρτών που δέχτηκε εκείνος και το συνεργείο του μέσα στην ζούγκλα. Κάποιοι από τους συνεργάτες του, ο Kurt Schork και ο Miguel Gil Moreno βρήκαν μοιραία κατάληξη τότε.

 

Άτομα που είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους μαζί του, κάνουν λόγο ότι το Reuters έχασε έναν χαρισματικό και αφοσιωμένο δημοσιογράφο που έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων και των αντιπάλων του.

Ειδικότερα, ο συνάδελφός του, Goran Tomasevic, από το διάσημο πρακτορείο, δήλωσε χαρακτηριστικά για τον Γιάννη Μπεχράκη: «Πρόκειται ξεκάθαρα για κάποιον που θα σου έλεγε μία ιστορία με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Δεν θα βρείτε κανέναν τόσο αφοσιωμένο, τόσο προσηλωμένο και κανέναν που θυσίασε τα πάντα ώστε να τραβήξει ένα σημαντικό στιγμιότυπο!».

Στην σπουδαία αυτήν πορεία του, υπηρέτησε με ζήλο την επιστήμη της Επικοινωνίας, κάνοντας τα δικά του στιβαρά βήματα στο συγκεκριμένο πεδίο. Ο φίλος και συνεργάτης του, Βασίλης Τριανταφύλλου τον παρομοίασε με ένα «τυφώνα» που δούλευε επί ώρες νυχθημερόν, παίρνοντας αρκετές φορές και προσωπικό ρίσκο για να βγάλει την εικόνα που επιθυμούσε κάθε φορά.

Μία από τις πιο δυνατές φωτογραφίες του κατά την λήψη της οποίας παρευρισκόταν εκεί και ο Τριανταφύλλου, είναι και αυτήν όπου ένας Σύρος πρόσφυγας βαδίζει μέσα στην βροχή κρατώντας τρυφερά στην αγκαλιά του την κόρη του. Ο Τριανταφύλλου τόνισε πάνω σε αυτό:

«Το πρωί εκείνο όταν φύγαμε από το ξενοδοχείο έβρεχε και ο Γιάννης παραπονιόταν… Στο δρόμο προς τα σύνορα είδαμε κάποιους πρόσφυγες και άρχισε να βγάζει φωτογραφίες. Μετά από λίγο του είπα: “Οκ, πάμε”. Εκείνος απάντησε: “Όχι, όχι, περίμενε. Δεν έχω ακόμη τη φωτογραφία”. Περίμενα στο αυτοκίνητο όταν κάποια στιγμή επέστρεψε και μου είπε: “Εντάξει, έχω τη φωτογραφία. Έψαχνε αυτή τη φωτογραφία».

Από μεριάς μας εκφράζουμε και εμείς την συμπαράστασή μας προς την οικογένεια και τους αγαπημένους του.

Tags: