Venice Film Festival 2018: Θρίαμβος για τον Γιώργο Λάνθιμο, στο "Roma" του Alfonso Cuarón ο Χρυσός Λέοντας

Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς του σινεμά
09 Σεπτεμβρίου 2018 13:17
Venice Film Festival 2018: Θρίαμβος για τον Γιώργο Λάνθιμο, στο

Στη λαμπερή βραδιά της απονομής των βραβείων του 75ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας όλα τα φώτα έπεσαν στα αστέρια του σινεμά και του Χόλιγουντ, αλλά και οι ταινίες που θα μας απασχολήσουν σε μερικούς μήνες από τώρα στα Oscars 2019. Να αναφέρουμε πως η φετινή επιτροπή αποτελούνταν από τους Guillermo Del Toro, Sylvia Chang, Trine Dyrholm, Nicole Garcia, Paolo Genovese, Małgorzata Szumowska, Taika Waititi, Christoph Waltz και Naomi Watts.

Ξεκινώντας από τα ελληνικού ενδιαφέροντος βραβεία, ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος με το "The Favourite" έγινε ο... αγαπημένος της κριτικής επιτροπής κερδίζοντας τον Ασημένιο Λέοντα (Grand Jury Prize) τη δεύτερη μεγαλύτερη διάκριση του φεστιβάλ. 

H πρώτη, ο Χρυσός Λέοντας, πήγε στον Alfonso Cuarón με το προσωπικό του διήγημα το "Roma", που επιστρέφει τον σκηνοθέτη του οσκαρικού "Gravity" στο ισπανόφωνο σινεμά. Μάλιστα, αποτελεί επίσης και την πρώτη μεγάλη νίκη του -αφορισμένου από τα φεστιβάλ- Netflix σε αυτό το επίπεδο.

Το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού έλαβε η Olivia Coleman για την ερμηνεία της στο The Favourite του Λάνθιμου ως Queen Anne. Το κωμικοτραγικό φιλμ του Λάνθιμου, που συμπρωταγωνιστούν οι Emma Stone και Rachel Weisz, βάζει πλέον πλώρη για τα επόμενα Oscars, βάσει των ψιθύρων που ακούστηκαν και των κριτικών μέσα από τη Μπιενάλε. 

O Willem Dafoe για πρώτη φορά στην καριέρα του πήρε ένα μεγάλο φεστιβαλικό βραβείο, το Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για το ρόλο του στο "At Eternity's Gate" ως Vincent van Gogh. 

Το Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήγε στο The Sisters Brothers του Jacques Audiard με τους Joaquin Phoenix, John C. Reily και Jake Gyllenhaal. 

Το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου πήγε στους αδερφούς Joel και Ethan Cohen για την μίνι σειρά The Ballad of Buster Scruggs του Netflix. 

To Ειδικό Βραβείο Επιτροπής απέσπασε το Nightingale της Jennifer Kent, το οποίο κέρδισε επίσης το βραβείο "Μαρτσέλο Μαστρογιάννι" για ανερχόμενο ηθοποιό χάρη στην ερμηνεία του Baykali Ganambarr. 

Οι υπόλοιποι νικητές της βραδιάς ακολουθούν ως εξής: 

Τμήμα HORIZONS (ORIZZONTI)

Καλύτερης Ταινίας: “Manta Ray,” Phuttiphong Aroonpheng

Καλύτερου Σκηνοθέτη: Emir Baigazin, “The River”

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: “The Announcement,” Mahmut Fazil Coskun

Καλύτερη Γυναικεία ερμηνεία: Natalya Kudryashova “The Man Who Surprised Everyone”

Καλύτερη Ανδρική ερμηνεία: Kais Nashif “Tel Aviv on Fire”

Καλύτερο Σενάριο: “Jinpa,” Pema Tseden

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: “Kado,” Aditya Ahmad

Βραβείο Luigi De Laurentiis Award για Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: “The Day I Lost My Shadow,” Soudade Kaadan, Syria

VENICE CLASSICS

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο σινεμά:  “The Great Buster: A Celebration,” Peter Bogdanovich

Καλύτερη Αποκατεστημένη Ταινία: “The Night of the Shooting Stars,” Paolo and Vittorio Taviani

VIRTUAL REALITY COMPETITION

Βραβείο Καλύτερου VR φιλμ: 
“Spheres,” Eliza McNitt

Βραβείο Καλύτερης VR εμπειρίας: “Buddy VR,” Chuck Chae

Βραβείο Καλύτερης VR αφήγησης: “Isle of the Dead,” Benjamin Nuel