Άνοιξαν μετά από 35 χρόνια οι κινηματογράφοι στη Σαουδική Αραβία

Και η πρώτη ταινία που προβλήθηκε δεν θα τη μαντεύατε εύκολα
17 Ιανουαρίου 2018 18:58
Άνοιξαν μετά από 35 χρόνια οι κινηματογράφοι στη Σαουδική Αραβία

Δεν είναι όλες οι χώρες βουτηγμένες στον κόσμο του σινεμά, πόσον μάλλον ανοιχτές σε μορφές τέχνης, όπως άλλες. Στη Σαουδική Αραβία οι κινηματογράφοι είχαν απαγορευθεί και τώρα, 35 χρόνια μετά άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους για το κοινό. Η ιστορία της απαγόρευσης ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 εξαιτίας της πίεσης των Ισλαμιστών, την εποχή όπου η χώρα μετέβαινε σε μια πιο θρησκευόμενη και συντηρητική κοινωνία, με το να αποθαρρύνει τη δημόσια ψυχαγωγία και την συνεύρεση ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους. 

Όταν ανήλθε στην εξουσία ο 32χρονος Πρίγκηπας Mohammed bin Salman, αναίρεσε πολλές από τις απαγορεύσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των κινηματογράφων. Έτσι, ο λαός της Σ. Αραβίας 35 χρόνια μετά, μπόρεσε να παρευρεθεί σε κινηματογράφο, με την πρώτη ταινία που προβλήθηκε να είναι το The Emoji Movie, το οποίο, βέβαια, στον υπόλοιπο κόσμο δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους κριτικούς, ούτε και αποτελεί κάποια αξιόλογη ταινία. 

Η προβολής της έγινε, όπως διαβάζουμε στο Reuters, σε ένα πρόχειρο θέατρο στην πόλη Jeddah, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα κόκκινο χαλί, έναν προτζέκτορα και μια μηχανή ποπ κορν. Όπως φαντάζεστε δεν υπήρχαν καν οι υποδομές για να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο. Οι πρώτες κανονικές κινηματογραφικές αίθουσες αναμένονται να ανοίξουν τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά θα "λογοκρίνονται βάση των ηθικών αξιών του Στέμματος." 

Μέχρι το 2030, οι τοπικές αρχές αναμένεται να ανοίξουν ακόμη 300 αίθουσες, φτάνοντας τον αριθμό των οθονών στις 2.000 και ευελπιστούμε να προσθέσουν περισσότερη ποικιλία και ποιότητα ταινιών από το The Emoji Movie.