"Το σινεμά πέθανε" λέει ο Martin Scorsese

Ο σκηνοθέτης των Goodfellas και Wolf of Wall Street εξομολογείται
22 Δεκεμβρίου 2016 10:47

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Martin Scorsese είναι ένας από τους παραδοσιακούς σκηνοθέτες του Hollywood, που κάθε του ταινία είναι σημείο αναφοράς για τον κινηματογράφο και σαρώνει τα βραβεία. Στα πλαίσια της προώθησης της νέας του ταινίας, με τίτλο "Silence", ο Scorsese έκανε μια σκληρή αλλά μια ειλικρινή εξομολόγηση λέγοντας πως δεν βλέπει μοντέρνο σινεμά γιατί αυτές οι ταινίες δεν έχουν πολύ νόημα για τον ίδιο και τόνισε πως το είδος της κινηματογράφησης που κάνει εκλείπει, αν δεν έχει ήδη εξαφανιστεί. 

Ακολουθεί το απόσπασμα της δήλωσης του:

Το σινεμά έχει πεθάνει. Το σινεμά που εγώ μεγάλωσα και συνεχίζω να φτιάχνω, έχει πεθάνει. Το θέατρο θα είναι πάντα εκεί για αυτή την κοινόχρηστη εμπειρία, χωρίς αμφιβολία, όμως αυτού του είδους η εμπειρία τι θα απογίνει; Θα είναι πάντα σαν μια ταινία-θεματικό πάρκο; Ακούγομαι σαν γέροντας και είμαι. Η μεγάλη οθόνη για εμάς στα '50s ξεκίνησε από τα westerns και τον 'Λώρενς της Αραβίας' και πήγε στην ιδιαίτερη εμπειρία του '2001' το 1968. Η εμπειρία του να βλέπεις το 'Vertigo' και το 'The Searchers' σε VistaVision. 

Ενώ μίλησε εντελώς σταράτα και για την εμπειρία του στην τηλεόραση με το Vinyl (ακυρώθηκε μετά από μία σεζόν) και το ότι είναι συμπληρωματική στην εμπειρία του σινεμά: 

Η τηλεόραση δεν νομίζω ότι έχει πάρει τη θέση του σινεμά. Όχι ακόμη. Το δοκίμασα. Είχα επιτυχία μέχρι ένα σημείο. Με το Vinyl δοκιμάσαμε αλλά βρήκαμε πως η ατμόσφαιρα για τον τύπο της ταινίας που θέλαμε να κάνουμε -τη φύση της γλώσσας, τα ναρκωτικά, το σεξ, την αποτύπωση του κόσμου της rock 'n' roll των '70s- και βρήκαμε μεγάλη αντίσταση. Οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η ελευθερία. 

Να σας θυμίσουμε πως το Silence ξεκινά από σήμερα την προβολή του στη χώρα μας και εδώ μπορείτε να δείτε το trailer του.