Θα πουληθεί η Disney; Φουντώνουν ξανά οι φήμες

Αυτό πιστεύουν διάφορα στελέχη
07 Σεπτεμβρίου 2023 10:36
Θα πουληθεί η Disney; Φουντώνουν ξανά οι φήμες

Προς τα μέσα του Ιουλίου σας είχαμε ενημερώσει για μια φήμη «μεγατόνων» που είχε αρχίσει να κάνει το γύρο του διαδικτύου και αν όντως ισχύει θα φέρει τεράστιες αλλαγές στον κόσμο του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας γενικότερα. Ειδικότερα, ο Bob Iger, που πρόσφατα επανήλθε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Disney, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο της πώλησης του κολοσσού! Η Disney, παρά τις τεράστιες εξαγορές που έχει κάνει η ίδια της στο παρελθόν, όπως η Pixar, η Marvel και η Lucasfilm, εξετάζει το ενδεχόμενο να πουληθεί σε κάποιον ακόμη μεγαλύτερο κολοσσό και όλα τα βέλη δείχνουν την πλουσιότερη εταιρία του πλανήτη, την Apple.

Τώρα, λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει το νέο ρεπορτάζ του CNBC που αναλύει όλα όσα έχουν συμβεί στη Disney από τη στιγμή που ο Iger ανέλαβε ξανά τα ηνία από τον Bob Chapek. Το μέσο κατάφερε να έρθει σε επαφή με πολλά στελέχη που εργάζονται ακόμη στον κολοσσό ή που είχαν υψηλόβαθμες θέσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτά τα πρώην και νυν μέλη της εταιρίας, λοιπόν, πιστεύουν πως ο απώτερος στόχος του Igen είναι να παραμείνει ως CEO για όσο το δυνατόν περισσότερο πριν να πουλήσει την εταιρία στην Apple.

H Disney έχει ήδη στενή σχέση με την Apple, ενώ πολλά στελέχη ερμηνεύουν τις κινήσεις του Iger, όπως οι μαζικές απολύσεις, ως βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές ενδείξεις πως μια τέτοια εξαγορά μπορεί να μην είναι καν εφικτή. Ειδικότερα, μια συναλλαγή αυτού του μεγέθους αναμένεται να χτυπήσει πολλά καμπανάκια στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως είδαμε και με την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των πιο πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας, ο Iger ρωτήθηκε ευθέως αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο στον ορίζοντα. Η απάντησή του δεν ήταν και η πιο ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται μάλλον αρνητική, τουλάχιστον για την ώρα. Ειδικότερα, ο CEO της Disney επισήμανε:

Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς της Disney από οποιαδήποτε εταιρία, είτε πρόκειται για εταιρία τεχνολογίας είτε όχι. Προφανώς, όποιος θέλει να κάνει τέτοιες εικασίες θα πρέπει να λάβει άμεσα υπόψη του το παγκόσμιο ρυθμιστικό περιβάλλον. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο σε σχέση με αυτό. Δεν είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε έντονα.

Φυσικά, αν η Apple εξασφαλίσει όντως την εξαγορά της Disney, θα ενισχύσει σημαντικά την streaming υπηρεσία της, το Apple TV+, ενώ θα αποκτήσει και μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα IPs του κόσμου, όπως το Star Wars και το MCU. Μένει να δούμε, λοιπόν, τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Tags: