Oppenheimer: Οι fans νόμιζαν ότι ο Nolan θα ρίξει κανονική ατομική βόμβα - Τι απάντησε ο σκηνοθέτης

Αρνήθηκε να αποκαλύψει το μυστικό πίσω από την αναπαράσταση του Trinity test
15 Ιουλίου 2023 11:13
Oppenheimer: Οι fans νόμιζαν ότι ο Nolan θα ρίξει κανονική ατομική βόμβα - Τι απάντησε ο σκηνοθέτης

O Christopher Nolan έχει εμμονή με τα πρακτικά εφέ και μια απέχθεια για τα CGI θα έλεγε κανείς. Θα μπορούσαμε να πούμε και ότι η θρησκευτική ευλάβεια που δείχνει στον παραδοσιακό τρόπο γυρισμάτων ταινιών τον καθιστά έναν μοναδικό σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, από αυτούς που τελευταία αποκαλούμε ως "Τελευταίοι των Μοϊκανών".

Αυτή την βαθιά πίστη στα πρακτικά εφέ διατήρησε και για το Oppenheimer τη νέα του ταινία, η οποία άρχισε να δημιουργεί ντόρο όταν άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η σκηνή της δοκιμής της πρώτης ατομικής βόμβας στο Λος Άλαμος (το λεγόμενο Trinity Test) θα γινόταν αναπαράσταση χωρίς ίχνος CGI. Όλος ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται πως μπορούσε να γίνει αυτό. Το ίντερνετ βέβαια με τη βοήθεια της ΑΙ και διάφορα κόλπα στο μοντάζ στήθηκαν ολόκληρες φωτογραφίες που υποτίθεται ότι έδειχναν στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της περιβόητης σκηνής με τεράστιες IMAX κάμερες να καταγράφουν την έκρηξη που θα θύμιζε την δοκιμή της ατομικής βόμβας. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Nolan ήταν όντως ικανός να ρίξει μια ατομική βόμβα για την αναπαράσταση, άλλωστε στο TENET είχε καταστρέψει ένα ολόκληρο Boeing 747 για τις ανάγκες μια σκηνής. 

Σε μια νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο Chris Nolan στο The Hollywood Reporter (είχε γραφτεί πριν την απεργία των ηθοποιών), ο διάσημος σκηνοθέτης των "Inception" και "Interstellar" μίλησε για τη σκηνή αυτή. Το μέσο τον ρώτησε πως του φαίνεται που ο κόσμος νόμιζε ότι θα πυροδοτούσε κυριολεκτικά μια ατομική βόμβα για τις ανάγκες των γυρισμάτων, με τον ίδιο να απαντάει: 

"Από τη μία πλευρά είναι κολακευτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι ικανός για κάτι τόσο ακραίο όσο αυτό, αλλά από την άλλη είναι και λίγο τρομακτικό"

Η προτίμηση του Nolan στις αναλογικές μεθόδους είναι λίγο-πολύ γνωστές αφού δεν κουβαλάει ποτέ του smartphone (έχει ένα απλό κινητό) και δεν χρησιμοποιεί email, ενώ όταν γράφει τα σενάριά του το κάνει από έναν υπολογιστή που δεν συνδέεται στο διαδίκτυο. "Τα παιδιά μου θα έλεγαν μάλλον ότι είμαι εντελώς Λουδίτης", λέει. "Στην πραγματικότητα θα αντιστεκόμουν σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Πιστεύω ότι η τεχνολογία και ό,τι μπορεί να προσφέρει είναι καταπληκτικό. Η προσωπική μου επιλογή αφορά το πόσο θα ασχοληθώ. Έχει να κάνει με το επίπεδο απόσπασης της προσοχής. Αν παράγω το υλικό μου και γράφω τα δικά μου σενάρια, το να είμαι όλη μέρα σε ένα smartphone δεν θα ήταν πολύ χρήσιμο για μένα".

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει το μυστικό πίσω από το πώς αναπαράστησε την δοκιμή της ατομικής βόμβας, πέραν από το γεγονός ότι επανέλαβε πως δεν είναι CGI: 

"Το CG από τη φύση του είναι αρκετά άνετο για να το βλέπει κανείς. Είναι ασφαλές, ανώδυνο. Και αυτό που είπα για το Oppenheimer είναι, 'Αυτό δεν μπορεί να είναι ασφαλές. Δεν μπορεί να είναι άνετο να το βλέπεις. Πρέπει να έχει τσίμπημα. Πρέπει να είναι εξίσου όμορφο και απειλητικό".

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις που έγιναν στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Oppenheimer στη Μ. Βρετανία ήταν και το πραγματικό κόστος παραγωγής, που είναι τελικά πολύ υψηλότερο από όσο είχε ακουστεί

Η ιστορία του Oppenheimer:

Ο Robert Oppenheimer, αποτέλεσε τον επικεφαλής του "Manhattan Project" το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, του πιο θανατηφόρου όπλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ο ίδιος κουβαλούσε σαν κατάρα αυτό το προσωνύμιο και είχε μετανιώσει που ενεπλάκη στη δημιουργία μιας τόσο καταστροφικής εφεύρεσης.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε από το πόστο του στο εργαστήριο του Λος Άλαμος και αντιστάθηκε με μένος στη βόμβα υδρογόνου (H-bomb) και σε παρόμοια όπλα, βασιζόμενος στο επιχείρημα πως τα θερμοπυρηνικά όπλα είναι μακράν πιο καταστροφικά από όσο η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει.

Το λαμπρό καστ και τα υπόλοιπα ονόματα του Oppenheimer:

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

Το Oppenheimer θα βγει στις αίθουσες παγκοσμίως στις 21 Ιουλίου και στην Ελλάδα θα προβάλλεται από τις 24 Αυγούστου