Oppenheimer: Έτσι αντέδρασε ο Cillian Murphy όταν ο Nolan του είπε ότι θα πρωταγωνιστεί

“Ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου“ δήλωσε ο 46χρονος ταλαντούχος ηθοποιός
10 Μαΐου 2023 08:54
Oppenheimer: Έτσι αντέδρασε ο Cillian Murphy όταν ο Nolan του είπε ότι θα πρωταγωνιστεί

Ο Cillian Murphy (Κίλιαν Μέρφι) έχει πλούσιο ιστορικό με τον Christopher Nolan (Κρίστοφερ Νόλαν) καθώς οι δυο τους συνεργάστηκαν στην τριλογία του The Dark Knight, με τον Ιρλανδό ταλαντούχο ηθοποιό να υποδύεται τον Scarecrow. Έπειτα ο Murphy δέχτηκε ξανά το τηλεφώνημα από τον Nolan για να παίξει στο 'Inception' πλάι στον Leonardo DiCaprio και μια ακόμη φορά για χάρη της ταινίας "Dunkirk", της πρώτη ταινία στη φιλμογραφία του Nolan με πολεμική θεματολογία. 

Τώρα, στη νέα του ταινία "Oppenheimer" όπου εκτυλίσσεται εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Nolan επέλεξε τον σταρ της σειράς 'Peaky Blinders' για να είναι το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Murphy θα κουβαλήσει στις πλάτες του ουσιαστικά μια blockbuster ταινία και μάλιστα του επιπέδου του Chris Nolan. 

Πώς ένιωσε όμως ο ηθοποιός όταν τον κάλεσε για να του πει τα νέα; Την αντίδρασή του αλλά και τη συνομιλία μεταξύ τους αποκάλυψε το δίδυμο σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή στη νέα τους συνέντευξη στο Entertainment Weekly. Η συζήτησή τους εξελίχθηκε κάπως έτσι: 

-Nolan: Κανείς δεν ήξερε τι έκανα, κανείς δεν ήξερε τι έκανα. Το να μπορώ να σηκώσω το τηλέφωνο, να σε πάρω τηλέφωνο και να σου πω: "Αυτή τη φορά είναι η ταινία που θα την κουβαλήσεις και θα δείξεις πραγματικά τι μπορείς να κάνεις", είναι ειλικρινά μια από τις αγαπημένες μου στιγμές στον χώρο του κινηματογράφου, όταν είχα αυτή τη συζήτηση μαζί σου.

-Murphy: Ήταν μια από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου, στο λέω αυτό, όταν μου τηλεφώνησες. (Γελάει) Πάντα θα είμαι παρών για τον Chris, όποιος κι αν είναι ο ρόλος, αλλά, κατά βάθος, είναι ένα όνειρο το να παίξω ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Το θέμα ήταν ότι δεν είχα ιδέα. Δεν υπήρξε καμία προεργασία ή οτιδήποτε άλλο, απλά μου τηλεφώνησαν. Έτσι ήταν ταυτόχρονα πολύ συναρπαστικό, αγχωτικό και τρομακτικό.

-Nolan: Ναι, και αυτό ήταν πριν διαβάσεις το σενάριο...

-Murphy: Ακριβώς!

-Nolan: ...το οποίο μάλλον δεν το έκανε λιγότερο τρομακτικό.

-Murphy: Θα σου πω το εξής: είναι το καλύτερο σενάριο που διάβασα ποτέ, στα σίγουρα.

Ο Νόλαν και η παραγωγή του Oppenheimer έκαναν την υπέρβαση καθώς αναπαράστησαν την πρώτη δοκιμή της ατομικής βόμβας χωρίς τη χρήση CGI (ειδικών εφέ).

Χαρακτηριστικά ο Νόλαν είχε πει: Νομίζω ότι η αναπαράσταση της δοκιμής Trinity (η πρώτη έκρηξη πυρηνικού όπλου στο Νέο Μεξικό), χωρίς τη βοήθεια ειδικών εφέ, ήταν μια τεράστια πρόκληση. Ο Andrew Jackson -ο επόπτης μου για τα οπτικά εφέ, που τον έβαλα από νωρίς στο κόλπο- εξέταζε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά από τα οπτικά στοιχεία της ταινίας πρακτικά. Από την αναπαράσταση της κβαντικής δυναμικής και της κβαντικής φυσικής, την ίδια τη δοκιμή Trinity, μέχρι την αναπαράσταση, του Λος Άλαμος πάνω σε ένα υψίπεδο στο Νέο Μεξικό σε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, πολλές από τις οποίες ήταν απαραίτητες για την ταινία, όσον αφορά τις πολύ δύσκολες συνθήκες εκεί έξω - υπήρχαν τεράστιες πρακτικές προκλήσεις".

Το λαμπρό καστ και τα υπόλοιπα ονόματα του Oppenheimer:

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

Πότε κυκλοφορεί; 

Το Oppenheimer βγαίνει στις αίθουσες παγκοσμίως στις 21 Ιουλίου, ενώ στην Ελλάδα θα αργήσει σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Αυγούστου στις ελληνικές αίθουσες.