Τέλος στα παραπλανητικά trailers ταινιών όπως των Infinity War και Spider-Man: No Way Home

Απόφαση δικαστηρίου μπορεί να βάλει σε μπελάδες τη Marvel Studios και άλλα στούντιο του Χόλιγουντ
23 Δεκεμβρίου 2022 10:39
Τέλος στα παραπλανητικά trailers ταινιών όπως των Infinity War και Spider-Man: No Way Home

Κάποιοι από εσάς θα θυμάστε τα trailers των Avengers: Infinity War και Spider-Man: No Way Home που παρόλο που ξεχείλιζαν από hype για τους fans, περιείχαν παραποιημένα πλάνα για να μην αποκαλύψουν στοιχεία της πλοκής. 

Στην περίπτωση του "Infinity War" όπου στην επική σκηνή που οι Avengers με τον Captain America τρέχουν προς την κάμερα φαινόταν ο Hulk στην τελική του μορφή, μόνο που στην κανονική ταινία δεν ήταν ποτέ έτσι καθώς ο Mark Ruffalo κυκλοφορούσε καθόλη τη διάρκειά της με την Hulkbuster armor.

Επίσης, στο "No Way Home" θα θυμάστε ότι στη σκηνή που ο Spidey του Tom Holland συναντά όλους τους κακούς, έκρυβε την παρουσία των Tobey Maguire και Andrew Garfield από το κάδρο, παρόλο που φαινόταν ότι "κάτι λείπει" από το κάδρο. 

Τώρα, όπως διαβάζουμε στο Variety, με απόφαση δικαστηρίου έρχεται να μπει τέλος στα παραπλανητικά αυτά trailers. H απόφαση πάρθηκε εν μέσω της αγωγής που είχαν καταθέσει κάποιοι fans εναντίον της Universal Pictures για ένα trailer της ταινίας "Yesterday" του 2019. Συγκεκριμένα, υποστήριζαν ότι είχαν νοικιάσει μια ταινία, έχοντας δει μέσω του trailer πως η Ana de Armas συμμετείχε σε αυτή, μόνο που στην τελική βερσιόν της δεν υπήρχε καν. 

Από την πλευρά της Universal Pictures ζήτησε να απορριφθεί η αγωγή, υποστηρίζοντας ότι τα trailers ταινιών πρέπει να δικαιούνται ευρείας προστασίας βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος. Μάλιστα οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ένα trailer αποτελεί μια "καλλιτεχνική και εκφραστική δουλειά" που πρέπει να αφηγηθεί μια ιστορία εντός 3 λεπτών, που θα μεταφέρει το θέμα της ταινίας και συνεπώς θα πρέπει να θεωρείται "μη εμπορικός" τρόπος έκφρασης. 

Ο δικαστής Stephen Wilson απέρριψε αυτό το επιχείρημα, κρίνοντας ότι ένα τρέιλερ είναι εμπορική έκφραση και υπόκειται στον νόμο περί ψευδών διαφημίσεων της Καλιφόρνιας και στον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού της πολιτείας. "Η Universal έχει δίκιο ότι τα τρέιλερ εμπεριέχουν κάποια δημιουργικότητα και εκδοτική επιμέλεια, αλλά αυτή η δημιουργικότητα δεν αντισταθμίζει την εμπορική φύση ενός τρέιλερ", έγραψε ο Wilson. "Στον πυρήνα του, ένα τρέιλερ είναι μια διαφήμιση που έχει σχεδιαστεί για να πουλήσει μια ταινία παρέχοντας στους καταναλωτές μια προεπισκόπηση της ταινίας".

Επίσης, οι δικηγόροι της Universal θέλησε να εντείνουν την υπεράσπιστή τους λέγοντας ότι στα trailers ταινιών περιλαμβάνονται εδώ και καιρό αποσπάσματα που δεν εμφανίζονται στην τελική ταινία, δίνοντας το "Jurassic Park' ως παράδειγμα. 

"Η απόφαση του δικαστηρίου περιορίζεται στις παραστάσεις σχετικά με το αν μια ηθοποιός ή μια σκηνή παίζει στην ταινία, και τίποτα άλλο", έγραψε ο δικαστής, κρίνοντας ότι με βάση το τρέιλερ του "Yesterday", ήταν εύλογο ότι οι θεατές θα περίμεναν ότι ο de Armas θα είχε σημαντικό ρόλο στην ταινία.

Η de Armas προοριζόταν αρχικά να εμφανιστεί ως ερωτικό ενδιαφέρον για τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον οποίο υποδύεται ο Himesh Patel. Ο χαρακτήρας του Patel επρόκειτο να τη γνωρίσει στο πλατό του talk show του James Corden, όπου ο Patel θα της έκανε καντάδα με το τραγούδι των Beatles "Something". Εν τέλει, ο σεναριογράφος Richard Curtis είχε αποκαλύψει ότι ο ρόλος της κόπηκε επειδή το κοινό στις δοκιμαστικές προβολές, δεν άρεσε στην ιδέα του ότι ο χαρακτήρας του Patel θα ξεστράτιζε από την κοπέλα του στην ταινία, που υποδύεται η Lily James.  

Πάντως, αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον στούντιο όπως η Marvel Studios που συνηθίζει να δημιουργεί παραπλανητικά trailers θα πρέπει να προσέχουν για μια παρόμοια αγωγή.