To πρώτο Iron Man γράφει ιστορία για όλο το MCU σχεδόν 14 χρόνια μετά

Μια ιστορική διάκριση για την ταινία του Jon Favreau που ξεκίνησε το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
14 Δεκεμβρίου 2022 23:33
To πρώτο Iron Man γράφει ιστορία για όλο το MCU σχεδόν 14 χρόνια μετά

Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel Studios οφείλει τα μέγιστα στην ταινία Iron Man σε σκηνοθεσία Jon Favreau, με τον Robert Downey Jr. στον ρόλο του Tony Stark, που έμελλε να γίνει ο ρόλος της καριέρας του. 

Σχεδόν 14 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το πρώτο Iron man του 2008 λαμβάνει μια ύψιστη τιμητική διάκριση που λίγες ταινίες έχουν λάβει τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς προστέθηκε στην Εθνική Ταινιοθήκη των ΗΠΑ που αλλιώς τη λένε και ως το "Hall of Fame των ταινιών"

Το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου (National Film Registry), το οποίο καθιερώθηκε με την Εθνική Πράξη Διατήρησης Κινηματογράφου του 1988, επιλέγει 25 ταινίες κάθε χρόνο "αναδεικνύοντας το εύρος και την ποικιλομορφία της αμερικανικής κινηματογραφικής κληρονομιάς, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη διατήρησή της".

O "πατέρας" του MCU και πρόεδρος της Marvel Studios, Kevin Feige δήλωσε τα εξής: "Όλες οι αγαπημένες μας ταινίες είναι αυτές που βλέπουμε ξανά και ξανά και με τις οποίες μεγαλώνουμε. Η ιδέα του ότι είμαστε εδώ, σχεδόν 15 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Iron Man, και η ένταξή του στο μητρώο ταινιών μας λέει ότι έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και ότι εξακολουθεί να έχει αξία για τους θεατές σε όλο τον κόσμο".

Ποιες άλλες ταινίες προστέθηκαν; 

Την ίδια ύψιστη τιμή να προστεθούν στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου είχαν άλλες δύο superhero ταινίες: το αριστουργηματικό The Dark Knight (2008) σε σκηνοθεσία Christopher Nolan και το Superman του 1978 με τον Christopher Reeve σε σκηνοθεσία Richard Donner. 

Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες που προστέθηκα στην τιμητική αυτή λίστα είναι τα "Carrie", Cyrano de Bergerac, House Party, Hairspray, When Harry Met Sally και The Little Mermaid