Πυρηνική έκρηξη έστησε ο Nolan για την ταινία “Oppenheimer“!

Το τερμάτισε ξανά ο διάσημος σκηνοθέτης μετά την καταστροφή ενός Boeing 747 για το Tenet
13 Δεκεμβρίου 2022 16:53
Πυρηνική έκρηξη έστησε ο Nolan για την ταινία “Oppenheimer“!

O Christopher Nolan, εκτός από μέγας χειριστής του χρόνου στις ταινίες του, είναι γνωστός και για την αγάπη του στα πρακτικά, αληθινά εφέ και όχι τα CGI. Το έχει αποδείξει περίτρανα σε επικές σεκάνς που έχει γυρίσει στα Inception, Interstellar ακόμη και το πρόσφατο "Tenet", εκεί όπου για τις ανάγκες μιας σκηνής κατέστρεψε ένα ολόκληρο Boeing 747. 

Για την επόμενή του ταινία το "Oppenheimer", δε θα μπορούσε κανείς προβλέψει όμως ότι θα έστηνε μια κανονική αναπαράσταση πυρηνικής βόμβας. Μιας και όμως ο πρωταγωνιστής της είναι ο δημιουργός της ατομικής βόμβας, Robert J. Oppenheimer (Cillian Murphy) και το κεντρικό θέμα της το Manhattan Project, έπρεπε να ξεπεράσει τον εαυτό του. 

Ναι, πράγματι ο ίδιος και η παραγωγή του Oppenheimer κατασκεύασαν μια έκρηξη πυρηνικής βόμβας χωρίς τη χρήση CGI (ειδικών εφέ): 

Νομίζω ότι η αναπαράσταση της δοκιμής Trinity (η πρώτη έκρηξη πυρηνικού όπλου στο Νέο Μεξικό), χωρίς τη βοήθεια ειδικών εφέ, ήταν μια τεράστια πρόκληση. Ο Andrew Jackson -ο επόπτης μου για τα οπτικά εφέ, που τον έβαλα από νωρίς στο κόλπο- εξέταζε πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά από τα οπτικά στοιχεία της ταινίας πρακτικά. Από την αναπαράσταση της κβαντικής δυναμικής και της κβαντικής φυσικής, την ίδια τη δοκιμή Trinity, μέχρι την αναπαράσταση, του Λος Άλαμος πάνω σε ένα υψίπεδο στο Νέο Μεξικό σε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, πολλές από τις οποίες ήταν απαραίτητες για την ταινία, όσον αφορά τις πολύ δύσκολες συνθήκες εκεί έξω - υπήρχαν τεράστιες πρακτικές προκλήσεις". -Nolan

Για όσους δε γνωρίζουν το "Τρίνιτι" ή "Τριάδα" ήταν η πρώτη στην ανθρώπινη ιστορία δοκιμή πυρηνικού όπλου που έγινε στις 16 Ιουλίου του 1945. Παραδέχτηκε επίσης ο Chris Nolan ότι το Oppenheimer είναι το "ένα από τα πιο δύσκολα projects που έχει αναλάβει ποτέ του από άποψη κλίμακας".

Μεταξύ άλλων, ο Nolan αποκάλυψε ότι η ταινία δε θα είναι ολόκληρη ασπρόμαυρη αλλά θα υπάρχουν και μερικές έγχρωμες σκηνές. Όπως είπε ήθελε να επιστρέψει πίσω στις ρίζες του στην πρώτη του ταινία το "Following" αλλά και το αριστουργηματικό "Memento" που περιλάμβανε μίξη ασπρόμαυρων και έγχρωμων σκηνών. 

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το νέο trailer του "Oppenheimer" θα προβληθεί παράλληλα με την πρεμιέρα του Avatar: The Way of Water, επομένως σε μερικές ημέρες θα πάρουμε μια πιο χορταστική γεύση από το τι ετοιμάζει ο σκηνοθέτης των Inception, Interstellar και Tenet

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το Oppenheimer, που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine.  Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Ο Hoyte Von Hoytema ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Nolan για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία γύρισαν σε IMAX φιλμ 65mm και για πρώτη φορά σε ασπρόμαυρο IMAX φιλμ. Όπως και στο "Tenet" έτσι και εδώ, ο Ludwig Göransson αναλαμβάνει το soundtrack του Oppenheimer. Το σενάριο της ταινίας που διασκεύασε ο Christopher Nolan προέρχεται από το βιβλίο "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" των Kai Bird και Martin J. Sherwin. 

Η ιστορία του Oppenheimer:

Ο Robert Oppenheimer, αποτέλεσε τον επικεφαλής του "Manhattan Project" το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, του πιο θανατηφόρου όπλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ο ίδιος κουβαλούσε σαν κατάρα αυτό το προσωνύμιο και είχε μετανιώσει που ενεπλάκη στη δημιουργία μιας τόσο καταστροφικής εφεύρεσης.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε από το πόστο του στο εργαστήριο του Λος Άλαμος και αντιστάθηκε με μένος στη βόμβα υδρογόνου (H-bomb) και σε παρόμοια όπλα, βασιζόμενος στο επιχείρημα πως τα θερμοπυρηνικά όπλα είναι μακράν πιο καταστροφικά από όσο η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να τα ελέγξει.

Το Oppenheimer του Nolan αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουλίου 2023.