Angelo Badalamenti: Πέθανε ο θρυλικός συνθέτης του Twin Peaks και των ταινιών του David Lynch

Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία του πνοή
13 Δεκεμβρίου 2022 00:29
Angelo Badalamenti: Πέθανε ο θρυλικός συνθέτης του Twin Peaks και των ταινιών του David Lynch

Σίγησε για πάντα ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες. Ο λόγος για τον Άντζελο Μπανταλαμέντι (Angelo Badalamenti) ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, όντας ο άνθρωπος πίσω από τη μουσική των ταινιών του David Lynch, στις οποίες χάρισε τις απόκοσμες και αιθέριες νότες του σε ταινίες όπως τα Blue Velvet, Wild at Heart, Mullholland Drive και φυσικά το -αξεπέραστο όλων έργο του- για τη σειρά "Twin Peaks". 

Το THR επιβεβαίωσε, μέσω της ανιψιάς του Frances, ότι ο Badalamenti πέθανε από φυσικά αίτια την περασμένη Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ όπου διέμενε. 

Αναμφίβολα η πιο χαρακτηριστική δουλειά του είναι για τη σειρά Twin Peaks (Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς), την prequel ταινία "Fire Walk with Me" και την 3η σεζόν με τίτλο "Twin Peaks: The Return', όπου επέστρεψε με νέες και παλιές συνθέσεις για το soundtrack της. Για τη μουσική της σειράς του 1990, ο Badalamenti τιμήθηκε με βραβείο Grammy. 

"Οι εικόνες του David είναι πολύ επηρεασμένες από τη μουσική. Ο ρυθμός της μουσικής τον βοηθά να καθορίσει τον ρυθμό των ηθοποιών και των διαλόγων τους και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται. Καθόταν δίπλα μου στο πληκτρολόγιο και μου περιέγραφε τι σκεφτόταν καθώς εγώ αυτοσχεδίαζα τη μουσική. Σχεδόν όλο το Twin Peaks γράφτηκε χωρίς να δω ούτε ένα καρέ, τουλάχιστον όσον αφορά το πιλοτικό επεισόδιο. - Angelo Badalamenti. 

Τη μουσική του καριέρα ξεκίνησε γράφοντας τα soundtracks ταινιών όπως "Gordon's War' (1973) και Law and Disorder (1974), αλλά τα πάντα άλλαξαν όταν προσλήφθηκε ως εκπαιδευτής της Ιζαμπέλα Ροσελίνι για την ταινία "Μπλε Βελούδο" (1986). Τελικά έγραψε το τραγούδι "Mysteries of Love" σε στίχους του ίδιου του Lynch και σε ερμηνεία της Julee Cruise. Εν τέλει έγραψε όλο το soundtrack της ταινίας και μάλιστα συμμετέχει με cameo στο ρόλο του πιανίστα του κλαμπ όπου εμφανίζεται η Ροσελίνι. Αυτή η ταινία υπήρξε η πρώτη μιας συνεργασίας που θα διαρκούσε σε όλη τη σταδιοδρομία του.

Στο Mullholland Drive κάνει και εκεί μια cameo εμφάνιση στο ρόλο ενός μαφιόζου που λατρεύει τον εκλεκτό εσπρέσο. Υπέγραψε τη μουσική σε ταινίες του Lynch όπως τα "The Straight Story" και "Lost Highway', ενώ συνεργάστηκε και με τον Paul Schrader στις ταινίες Auto FocusThe Comfort of Strangers και Dominion: Prequel to the Exorcist.

Στην καριέρα του συνεργάστηκε με ιερά τέρατα της μουσικής όπως οι Nina Simone, Nancy Wilson, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Basey, Liza Minnelli και Patti Austin

Έγραψε μουσική και στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών και συγκεκριμένα για το "Fahrenheit" της Quantic Dream. 

Δείτε τον Μπανταλαμέντι να εξηγεί πως βρήκαν με τον Lynch τις νότες του "Love theme" του Twin Peaks. 

Ο Μπανταλαμέντι είχε γράψει επίσης το εναρκτήριο μουσικό θέμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.

Τσεκάρετε το αφιέρωμά μας για τον μαέστρο του Lynch, με τίτλο "5 φορές ταινίες που η μουσική του Angelo Badalamenti μας στοίχειωσε", πατώντας εδώ