Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ταραντίνο με τη “Marvelοποίηση των Χόλιγουντιανών ταινιών“

O Simu Liu που υποδύεται τον Shang-Chi απάντησε μέσω Twitter στον Quentin Tarantino
24 Νοεμβρίου 2022 15:57
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ταραντίνο με τη “Marvelοποίηση των Χόλιγουντιανών ταινιών“

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις νέες δηλώσεις του Quentin Tarantino (Κουέντιν Ταραντίνο), ο οποίος όντας καλεσμένος στο podcast "2 Bears 1 Cave" του Tom Segura σχολίασε τις superhero ταινίες και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αυτές της Marvel. 

Για το θέμα των ταινιών της Marvel και πως έχει υπάρξει "Marvel-οποίηση των χολιγουντιανών ταινιών" ο Ταραντίνο είπε: 

"Μέρος της Marvel-ποίησης του Χόλιγουντ είναι ότι έχεις όλους αυτούς τους ηθοποιούς που έχουν γίνει διάσημοι και παίζουν αυτούς τους χαρακτήρες, αλλά δεν είναι αστέρες του σινεμά. Δεν είναι αστέρες του κινηματογράφου, σωστά; Ο Captain America είναι ο σταρ. Ο Thor είναι ο σταρ. Δεν είμαι ο πρώτος που το λέει αυτό. Νομίζω ότι αυτό έχει ειπωθεί ένα εκατομμύριο φορές, αλλά είναι οι χαρακτήρες αυτών των franchise που γίνονται σταρ."

Όσο για την άποψή του για τις superhero ταινίες δήλωσε τα εξής: 

"Όχι δεν τις αγαπώ. Δεν τις μισώ, αλλά δεν τις αγαπώ κιόλας. Κοίταξε να δεις, παλιά συνήθιζα να συλλέγω σαν τρελός κόμικς της Marvel όταν ήμουν εικοσάρης και ήμουν σούπερ χαρούμενες και τα λάτρευα. Τότε όμως δεν ήταν οι μόνες ταινίες που γινόντουσαν, ήταν εκείνες οι ταινίες ανάμεσα σε όλες τις άλλες. Είμαι σχεδόν 60 χρονών τώρα άρα και όχι τόσο ενθουσιασμένος με αυτές."

Και συνέχισε λέγοντας: "Ο μοναδικός μου καημός είναι ότι είναι οι μόνες ταινίες που φαινομενικά γίνονται. Και είναι τα μόνα πράγματα που φαίνεται να δημιουργούν κάποιο είδος ενθουσιασμού μεταξύ των οπαδών ή ακόμα και για το στούντιο που τα κάνει ... Έτσι είναι απλά γεγονός ότι αποτελούν ολόκληρη την εκπροσώπηση αυτής της εποχής των ταινιών αυτή την περίοδο. Δεν υπάρχει πραγματικά πολύς χώρος για οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Είναι ένα πρόβλημα εκπροσώπησης".

"Το 2005, αν ένας ηθοποιός πρωταγωνιστούσε σε μια ταινία που τα πήγαινε τόσο καλά όσο οι ταινίες της Marvel, τότε αυτός ο τύπος ήταν απόλυτος σταρ", συνέχισε. "Σημαίνει ότι ο κόσμος τον γουστάρει και τον συμπαθεί και θέλει να τον βλέπει σε διάφορα πράγματα. Η Σάντρα Μπούλοκ έπαιξε στο Speed και όλοι πίστευαν ότι είναι καταπληκτική σε αυτό. Όλοι την ερωτεύτηκαν... Ενθουσιάστηκαν με τη Σάντρα Μπούλοκ και ήθελαν να τη δουν σε κάτι άλλο. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Θέλουμε να δούμε αυτόν τον τύπο να συνεχίσει να παίζει τον Wolverine ή οποιονδήποτε άλλον". κατέληξε στο επιχείρημά του ο σκηνοθέτης των Pulp Fiction, Django Unchained και Kill Bill. 

Ωστόσο, ο πρώτος που απάντησε δημόσια στα λόγια του θρυλικού σκηνοθέτη ήταν ένας εκ των νεότερων σταρ της Marvel, ο Simu Liu, που υποδύεται τον Shangi-Chi. Tα πυρά του εκτόξευσε μέσα από το Twitter όπου έγραψε: 

"Αν οι μόνοι 'φύλακες της κινηματογραφικής διασημότητας' προέρχονταν από τον Ταραντίνο και τον Σκορτσέζε, δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσω σε μια ταινία αξίας 400 και βάλε εκατομμυρίων δολαρίων. Νιώθω δέος με την κινηματογραφική τους ιδιοφυΐα. Είναι υπερβατικοί δημιουργοί αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να σημαδεύουν εμένα ή οποιονδήποτε άλλον. Κανένα κινηματογραφικό στούντιο δεν είναι ή δε θα είναι ποτέ τέλειο. Αλλά είμαι περήφανος που εργάζομαι με ένα που έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της διαφορετικότητας στην οθόνη, δημιουργώντας ήρωες που ενδυναμώνουν και εμπνέουν τους ανθρώπους όλων των κοινοτήτων παντού. Κι εγώ λάτρευα τη '''Χρυσή Εποχή'''... αλλά ήταν πιο λευκή και από το χιόνι".

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο debate των superhero ταινιών που ταλανίζει το Χόλιγουντ και τον κινηματογράφο γενικότερα, το οποίο ξεκίνησε από τη φημισμένη δήλωση του Martin Scorsese (Μάρτιν Σκορσέζε) πως αυτές οι ταινίες "είναι λούνα παρκ" και "δεν είναι κινηματογράφος". Έκτοτε κι άλλοι θρυλικοί και καταξιωμένοι σκηνοθέτες έχουν προβεί σε παρόμοια κριτική αυτού του είδους. 

Αυτόν τον καιρό ο Ταραντίνο ετοιμάζει μια τηλεοπτική μίνι σειρά 8 επεισοδίων, την οποία υπογράφει και σκηνοθετεί, χωρίς να έχει αποκαλύψει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.