Τελικά και το Xbox ίσως να ανεβάσει τις τιμές στο μέλλον

Νέες δηλώσεις από τη Microsoft
27 Οκτωβρίου 2022 17:29
Τελικά και το Xbox ίσως να ανεβάσει τις τιμές στο μέλλον

Παρόλο που η Microsoft είχε τονίσει πρόσφατα πως δε σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές των κονσολών της, «μιας και ο κόσμος είναι πιεσμένος» -όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά-, ίσως κάποια αναπροσαρμογή να βρίσκεται τελικά στον ορίζοντα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, μίλησε για το ενδεχόμενο τα παιχνίδια της Microsoft να ξεκινήσουν να ζητάνε €79,99, κάτι που έχουμε δει πολλές εταιρίες να κάνουν εδώ και χρόνια. Ειδικότερα, το υψηλόβαθμο στέλεχος μίλησε στο WSJ Tech Live, οπού ανέφερε ότι η Microsoft έχει αντισταθεί στις αυξήσεις τιμών σε κονσόλες, παιχνίδια και συνδρομές, τονίζοντας όμως πως αυτό ενδέχεται να μην κρατήσει για πολύ ακόμα.

Αναλυτικότερα, ο Phil Spencer δήλωσε:

Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αυξήσουμε τις τιμές σε ορισμένα πράγματα, αλλά ενόψει της εορταστικής περιόδου θεωρήσαμε σημαντικό να διατηρήσουμε τις τιμές.

Κρατήσαμε τις τιμές στην κονσόλα μας, κρατήσαμε τις τιμές στα παιχνίδια μας και στη συνδρομή μας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό για πάντα. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αυξήσουμε τις τιμές σε ορισμένα πράγματα...

Προς το παρόν είναι ξεκάθαρο πως δε θα αλλάξει κάτι μέσα στο 2022, αλλά από το 2023 δεν είναι απίθανο να δούμε αυξήσεις στις τιμές των Xbox Series X|S, ίσως και στα παιχνίδια της Microsoft ή ίσως και στη συνδρομή του Xbox Game Pass.

Για την ιστορία, οι αυξήσεις τιμών στο gaming είναι ένα από τα θέματα που συζητιέται έντονα από την αρχή αυτής της γενιάς, όταν πολλοί publishers αποφάσισαν να αυξήσουν το κόστος των παιχνιδιών τους στα €79,99. Μεταξύ άλλων το PlayStation, η 2K Games και η Activision ήταν από τις πρώτες εταιρίες που άρχισαν να χρεώνουν παραπάνω για τους τίτλους τους, με πολλές ακόμη να ακολουθούν.

Συγχρόνως, το PlayStation προβεί και σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, αυξάνοντας και την τιμή λιανικής πώλησης του PS5 αυξάνεται σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Μεξικό και Καναδά. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το PS5 με το Ultra HD Blu-ray disk κοστίζει πλέον €549,99, ενώ αν κάποιος θέλει να προμηθευτεί το PS5 Digital Edition που δεν έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης δίσκων, τότε θα πρέπει να δώσει €449,99. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο εκδόσεις της κονσόλας πήραν μία αύξηση €50, από την αρχική τους τιμή. Κάτι αντίστοιχο είδαμε να συμβαίνει και στην αγορά του VR, με τη Meta να ζητά 100 δολάρια περισσότερα για το Quest 2.

Τέλος, πρόσφατα είδαμε και εταιρίες που είχαν αντισταθεί αρχικά στις αυξήσεις τιμών, όπως η Ubisoft, να ανακοινώνουν πως ανεβάζουν και αυτές τα παιχνίδια τους στα €79,99. Από το κύμα αυτό δεν έμειναν ανεπηρέαστοι ούτε οι PC gamers, με το Steam να ανακοινώνει πρόσφατα αυξήσεις των προτεινόμενων τιμών του για την ευρωπαϊκή αγορά.