Xbox - Activision: Νέα τεράστια εμπόδια για το deal από Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

Ξεκινούν νέες σε βάθος έρευνες
15 Σεπτεμβρίου 2022 16:14
Xbox - Activision: Νέα τεράστια εμπόδια για το deal από Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως σας ενημερώσαμε πριν μερικές ημέρες, η κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox ήταν πολύ πιθανό πως θα συναντήσει ένα νέο εμπόδιο, αφού η Competition and Markets Authority (CMA), η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προειδοποιήσει πως ενδέχεται να μη δώσει κατευθείαν το πράσινο φως, αφού είχε μια σειρά από ανησυχίες που έπρεπε να διευθετηθούν.

Τελικά, το deal δε συνάντησε απλά ένα εμπόδιο, αλλά δύο. Παίρνοντας τα πράγμα από την αρχή, η CMA πράγματι θα περάσει στη δεύτερη φάση των ερευνών, κατά την οποία θα διορίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να εξετάσει λεπτομερέστερα τη συμφωνία και να αξιολογήσει εάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ανταγωνισμού.

Αναλυτικότερα, μέσα από επίσημη σημερινή της ανακοίνωση, η αρχή τόνισε:

15 Σεπτεμβρίου 2022: Η CMA παρέπεμψε την αναμενόμενη εξαγορά της Activision Blizzard, Inc. από τη Microsoft Corporation για εμπεριστατωμένη έρευνα, με το σκεπτικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει σήμερα στη διάθεσή της, η συγχώνευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού σε μια ή περισσότερες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σα να μην έφτανε αυτός ο πονοκέφαλος για τη Microsoft, το εξαιρετικά αξιόπιστο δημοσιογραφικό μέσο Financial Times, μεταφέρει πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δώσει τόσο απλά το πράσινο φως. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πηγές του, οι ρυθμιστικές αρχές είναι προετοιμασμένες και για μια εξονυχιστική έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις η Microsoft καταθέσει επίσημα τα απαραίτητα έγγραφα στις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα σχετικά με το timeline του deal, η εξαγορά ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου και βρίσκεται πλέον στη μέση της, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Microsoft. Για την ώρα οι μέτοχοι της Activision Blizzard ψήφισαν υπέρ και αυτό που εκκρεμεί είναι η Microsoft να πάρει και τις εγκρίσεις των σχετικών ρυθμιστικών αρχών, όπως είναι το FTC στην Αμερική, ο αντίστοιχος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για την ιστορία, η προηγούμενη κολοσσιαία εξαγορά της Microsoft, η Bethesda, εγκρίθηκε πριν αναλάβει τον έλεγχο του FTC η Lina Khan. H Khan έχει δεσμευτεί να είναι αυστηρότερη με τους τεχνολογικούς γίγαντες, ειδικότερα για να αποτρέψει τις δημιουργίες μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το FTC παρενέβη, μπλοκάροντας την εξαγορά της Arm από την Nvidia έναντι $40 δισεκατομμυρίων. Βέβαια, αυτός ο κυβερνητικός οργανισμός δεν είναι πλέον ο μόνος που στέκεται ως εμπόδιο, αφού η Microsoft έχει τώρα απέναντί της και την CMA. Μέχρι στιγμής, η μόνη χώρα που έχει δώσει το πράσινο φως είναι η Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Activision Blizzard έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της gaming βιομηχανίας -και μάλιστα με τεράστια διαφορά-, αλλά και με την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft γενικότερα, αφού στα 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η συμφωνία ξεπερνά μέχρι και ολόκληρο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μικρότερων χωρών.