GTA 6: Θα έχει «προσεκτικό» χιούμορ εξαιτίας του πολιτικού κλίματος στην Αμερική

Σαρωτικές αλλαγές στην Rockstar
27 Ιουλίου 2022 18:20
GTA 6: Θα έχει «προσεκτικό» χιούμορ εξαιτίας του πολιτικού κλίματος στην Αμερική

Όπως σας ενημερώσαμε, ο εξαιρετικά έμπιστος ρεπόρτερ Jason Schreier του Bloomberg, έφερε στα φώτα της δημοσιότητας μερικές νέες και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το GTA 6, έχοντας καταφέρει να μιλήσει με περισσότερους από 20 developers που εργάζονται για την Rockstar Games. Ωστόσο το αναλυτικό του ρεπορτάζ εστιάζει κυρίως στις παρασκηνιακές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ομάδα και όχι στο παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό.

Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ επισημαίνει πως τελευταία η Rockstar έχει πάρει διάφορες αποφάσεις που σχετίζονται με ευαίσθητα πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει ποτέ το Cops ‘n’ Crooks mode που είχε ετοιμάσει για το GTA Online το 2020, αφού το περιστατικό του George Floyd που είχε προκαλέσει τεράστιες διαδηλώσεις στην Αμερική και όχι μόνο, είχε φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα της αστυνομικής βίας. Το εν λόγω mode θα ήταν πρακτικά μια παραλλαγή του γνωστού παιδικού παιχνιδιού "κλέφτες και αστυνόμοι". Άλλη μια αλλαγή που έκανε η Rockstar από τότε ήταν η αφαίρεση αστείων από το GTA V που θεωρούνταν τρανσφοβικά, μέσα από την κυκλοφορία της next-gen αναβάθμισης.

Το ρεπορτάζ τονίζει πως οι developers του GTA 6 είναι πολύ προσεκτικοί να μην κάνουν “punch down”, δηλαδή αστεία που στοχεύουν περιθωριοποιημένες ομάδες, με το χιούμορ του να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα παιχνίδια.

Οι νέες εργασιακές συνθήκες στη Rockstar Games

Όπως ήταν γνωστό και από άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα των προηγούμενων ετών, η φιλοσοφία της Rockstar έμοιαζε πολύ με τους κόσμους των παιχνιδιών της. Το νέο ρεπορτάζ του Schreier αναφέρει πως η κουλτούρα της περιλάμβανε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καυγάδες, μέχρι και εξορμήσεις σε στριπτιτζάδικα. Παράλληλα, το crunch, οι υπερωρίες δηλαδή, ήταν σχεδόν υποχρεωτικές, με τους developers να μένουν ολόκληρες νύχτες στα γραφεία τους για να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια στην ώρα τους. Τίτλοι όπως το Red Dead Redemption και το Max Payne 3 απαιτούσαν αυτό που ορισμένοι εργαζόμενοι αποκαλούσαν ως "πορείες θανάτου" - δηλαδή μήνες υποχρεωτικών 14ωρων ημερών και Σαββατοκύριακα που επιβάρυναν τη ζωή των εργαζομένων, την ψυχική τους υγεία και μερικές φορές μέχρι και τους γάμους τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κούραση, κόντρες και μια δημόσια κατακραυγή το 2018, η οποία έκανε και εσωτερικά εκατοντάδες υπαλλήλους να αντιδράσουν. Από τότε, επισημαίνεται πως η Rockstar κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να αλλάξει και να γίνει προοδευτική και συμπονετική για τους εργαζομένους της.

Μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος περιέγραψε την αλλαγή ως τη μεταμόρφωση “μιας λέσχης αγοριών” σε “πραγματική εταιρεία”.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές, το ηθικό σε όλη την εταιρεία είναι υψηλότερο από ποτέ, ωστόσο, η ανάπτυξη του Grand Theft Auto VI είναι κατά συνέπεια πιο αργή από ό,τι περίμεναν οι fans, αλλά και ορισμένα μέλη που εργάζονται χρόνια στη Rockstar. Μεταξύ άλλων η λατρεμένη εταιρία προέβη σε αλλαγές όπως η αναδιάρθρωση του τμήματος σχεδιασμού της και η δέσμευση να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι υπερωρίες. Ορισμένοι εργαζόμενοι λένε ότι προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς είναι το να φτιάχνουν παιχνίδια σε αυτή τη νέα εκδοχή της Rockstar και αναρωτιούνται ακόμη πώς θα μοιάζει ένα Grand Theft Auto που αναπτύσσεται σε αυτό το περιβάλλον.

Ο μετασχηματισμός της Rockstar περιλαμβάνει επιπροσθέτως και αλλαγές στον προγραμματισμό, τη μετατροπή συμβασιούχων σε υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και την απομάκρυνση αρκετών διευθυντών που οι εργαζόμενοι θεωρούσαν καταχρηστικούς ή «δύσκολους». Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι εργαζόμενοι έλαβαν πακέτα περίθαλψης, υφασμάτινες μάσκες και άλλα μπόνους.

Βέβαια, πέρα από την καθυστέρηση του project, οι αλλαγές αυτές άλλαξαν και την κλίμακά του. Αναφέρεται πως αρχικά η Rockstar ήθελε το GTA 6 να έχει τον πιο τεράστιο χάρτη απ’ οποιοδήποτε παιχνίδι Grand Theft Auto μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας τεράστιες περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Τα πλάνα αυτά άλλαξαν ωστόσο και η κλίμακα του project συμμαζεύτηκε.

Για την μείωση των υπερωριών η Rockstar προσέλαβε επίσης περισσότερους producers, με στόχο να ελέγχουν τα χρονοδιαγράμματα. Η αλλαγή ήταν θετική σύμφωνα με τους περισσότερους developers που μίλησαν στον ρεπόρτερ, αλλά δεν έλειψαν και τα προβλήματα, όπως ανούσιες καθυστερήσεις μέχρι να συνεννοηθούν οι μεσάζοντες.

Τέλος, η Rockstar υιοθέτησε και μια νέα διοικητική δομή μετά την αποχώρηση του πρώην διευθυντή σχεδιασμού Imran Sarwar, ο οποίος κατηγορήθηκε από αρκετούς υπαλλήλους για bulling και λεκτική κακοποίηση. Η θέση του καλύφθηκε από τρεις άλλους διευθυντές, δημιουργώντας μια κατάσταση που αρκετοί περιέγραψαν όπως η παροιμία "όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει". Για παράδειγμα, ορισμένες βασικές πτυχές του παιχνιδιού, όπως το combat, εξακολουθούσαν να βιώνουν αλλαγές, παρόλο που οι developers περίμεναν ότι οι αποφάσεις θα είχαν παρθεί μέχρι τώρα.

Μπορεί η νέα Rockstar Games να ανταπεξέλθει;

Όπως περιγράφει το ρεπορτάζ του Bloomberg, η Rockstar έχει μετατραπεί σε μια πιο ευγενική και ήπια εταιρία. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, το εξής: Μπορεί αυτή η νέα Rockstar Games να ανταπεξέλθει;

Πολλοί υπάλληλοι ανέφεραν πως παραμένουν αβέβαιοι, ενώ άλλοι τόνισαν πως δεν μπορείς να σατιρίσεις πλέον την Αμερική του σήμερα. Συγχρόνως, νωρίτερα φέτος, μια ομάδα σχεδιαστών παραιτήθηκε από το βασικό στούντιο της Rockstar στο Εδιμβούργο, λέγοντας στους συναδέλφους τους ότι είχαν βαρεθεί την έλλειψη προόδου. Ωστόσο, το ηθικό αναφέρεται πως παραμένει ψηλά και άλλοι υπάλληλοι προτιμούν το να δουλεύουν σε μια εταιρία όπου δεν υπάρχει πίεση για την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Μεταξύ, λοιπόν, όλων αυτών των αλλαγών και την αποχώρηση του συνιδρυτή Dan Houser το 2019, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του Red Dead Redemption και Red Dead Redemption 2, καθώς και σχεδόν κάθε GTA και άλλου project της εταιρίας, όλα δείχνουν πως το GTA 6 θα είναι αρκετά διαφορετικό.