Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τις λέξεις ‘streamer’ και ‘e-sports’

Καθώς και άλλους αγγλικούς gaming όρους
31 Μαΐου 2022 22:48
Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τις λέξεις ‘streamer’ και ‘e-sports’

Η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να απαγορεύσει στα στελέχη της τη χρήση διαφόρων gaming όρων και έτσι πρέπει πλέον να αποφεύγουν λέξεις όπως ‘streamer’ και ‘e-sports’.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού Agence France-Presse, στο Journal officiel de la République française, δηλαδή στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύονται σημαντικές νομικές πληροφορίες, αναρτήθηκαν μερικοί νέοι κανόνες σχετικά με την Αγγλική τεχνολογική ορολογία. Η απόφαση φαίνεται πως πάρθηκε σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η αγνότητα της γαλλικής γλώσσας και να διασφαλιστεί ότι οι gamers στη Γαλλία δε χρησιμοποιούν άσκοπα αγγλικούς όρους για δραστηριότητες και έννοιες που μπορούν να εξηγηθούν εξίσου εύκολα και στα γαλλικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, αυτοί οι αγγλικοί όροι εύκολα θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην κατανόηση για άτομα που δεν παίζουν παιχνίδια τακτικά και έτσι προτιμώνται οι γαλλικοί όροι, επειδή επιτρέπουν στον πληθυσμό να επικοινωνεί πιο εύκολα.

Μερικά παραδείγματα;

Πλέον η γαλλική κυβέρνηση προτείνει τη χρήση του ‘joueur professionnel’ αντί για ‘pro gamer’.

Αντίστοιχα, η λέξη ‘streamer’ αντικαθίσταται από το ‘joueur-animateur en direct’.

Τέλος, η λέξη ‘e-sports’ προτείνεται να αποφεύγεται και αντιθέτως να χρησιμοποιείται η φράση ‘jeu video de competition’, η οποία μεταφράζει περίπου σε ‘διαγωνισμός βιντεοπαιχνιδιών’.

Άλλη μια φράση που αντικαθίσταται είναι το ‘cloud gaming’ με το ‘jeu video en nuage’.

Φυσικά, οι Γάλλοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν κανονικά να μιλάνε με όποιον τρόπο επιθυμούν, αλλά τα στελέχη της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένα να αποφεύγουν τη χρήση των αγγλικών αυτών όρων, μιας και πρόκειται για οδηγία που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως.