Νέες δηλώσεις PlayStation: Το μέλλον δεν είναι στις συνδρομές, αλλά…

Ο Jim Ryan αποκαλύπτει
29 Μαρτίου 2022 22:37
Νέες δηλώσεις PlayStation: Το μέλλον δεν είναι στις συνδρομές, αλλά…

Μπορεί το PlayStation να ανακοίνωσε πριν μερικές ώρες το ανανεωμένο PlayStation Plus, το οποίο θα ενσωματώνει σε τρεις βαθμίδες τα διάφορα οφέλη του PlayStation Now, αλλά ο επικεφαλής του gaming τμήματος της Sony, Jim Ryan, δεν πιστεύει πως οι συνδρομές είναι το μέλλον.

Συγκεκριμένα, το υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε ότι το gaming είναι διαφορετικό και έτσι δεν πρόκειται να κυριαρχήσουν οι συνδρομές, όπως συνέβη στη μουσική βιομηχανία με το Spotify ή στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο με το Netflix. Αντιθέτως, ο Ryan πιστεύει πως το μέλλον του gaming όσον αφορά το engagement είναι τα games as a service.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο gamesindustry.biz αποκάλυψε πως τα live παιχνίδι-υπηρεσίες είναι μάλλον ένα μοντέλο που ταιριάζει περισσότερο στο gaming απ’ ότι οι συνδρομές. Σχετικά με αυτό, λοιπόν, δήλωσε:

Μερικά από τα live service παιχνίδια που έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένα αυτές τις μέρες, και δεν περιορίζω το σχόλιο αυτό στις κονσόλες, είναι ουσιαστικά συνδρομητικές υπηρεσίες από μόνα τους. Και είναι πολύ προσαρμοσμένα στις ανάγκες του παίκτη, ο οποίος αγαπά οποιοδήποτε παιχνίδι, στο οποίο αφιερώνει ώρες και ώρες, μήνα με το μήνα.

Το φαινόμενο των live service παιχνιδιών σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει τροφοδοτήσει την τεράστια ανάπτυξη που έχουμε δει στη gaming βιομηχανία μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Νομίζω πως αυτή η τάση προς τα live service θα συνεχιστεί. Αν, λοιπόν, ψάχνετε για ένα μοντέλο στη δική μας κατηγορία ψυχαγωγίας, το οποίο να υποστηρίζει συνεχόμενο engagement σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, τα live service παιχνίδια ταιριάζουν περισσότερο από το συνδρομητικό μοντέλο.

Ωστόσο όλα είναι θέμα επιλογής. Υπάρχουν προφανώς πολλοί εκατομμύρια άνθρωποι που είναι χαρούμενοι με την συνδρομή τους στο PlayStation Plus. Τους προσφέρουμε αυτή την επιλογή στην πλατφόρμα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια σημαντικά βελτιωμένη εκδοχή με τις αλλαγές που έχουμε κάνει. Ομοίως, αν οι άνθρωποι θέλουν να παίζουν απλά Fornite ή Call of Duty ή FIFA και να έχουν το συνεχόμενο engagement τους με αυτόν τον τρόπο, και αυτό είναι εντάξει. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τίποτα.

Να σας υπενθυμίσουμε πως το PlayStation έχει αποκαλύψει και επίσημα πως ετοιμάζει πάνω από 10 παιχνίδια-υπηρεσίες μέχρι το 2026.

Η Bungie εργάζεται ήδη σε ένα νέο multiplayer IP, το οποίο αναμένεται πριν το 2025. Παράλληλα, η Naughty Dog γνωρίζουμε επίσημα πως ετοιμάζει και αυτή μια online εμπειρία, ενώ και οι δημιουργοί του Horizon στην Guerrilla Games έχουν ξεκινήσει να προσλαμβάνουν προσωπικό για παιχνίδι-υπηρεσία. Επιπροσθέτως, και το London Studio ετοιμάζει ένα online παιχνίδι για το PS5, ενώ το PlayStation συνεργάζεται και με την ανεξάρτητη Deviation Games, πιθανότατα για έναν multiplayer τίτλο. Τέλος, η Haven Studios της Jade Raymond που εξαγοράστηκε πρόσφατα από το PlayStation γνωρίζουμε επίσημα πως εργάζεται σε ένα παιχνίδι υπηρεσία.

Αυτά είναι πιθανότατα έξι από τα δέκα live παιχνίδια-υπηρεσίες που θα κυκλοφορήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια το PlayStation. Για τα υπόλοιπα μπορούμε για την ώρα να κάνουμε μόνο εικασίες.