Η Riot Games θα πληρώσει $100 εκατομμύρια για την αγωγή περί σεξουαλικής κακοποίησης

Η υπόθεση επιλύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό
29 Δεκεμβρίου 2021 14:30
Η Riot Games θα πληρώσει $100 εκατομμύρια για την αγωγή περί σεξουαλικής κακοποίησης

Η Riot Games, γνωστή μεταξύ άλλων για το εξαιρετικά δημοφιλές MOBA παιχνίδι League of Legends και την τηλεοπτική σειρά Arcane που κυκλοφόρησε μαζί με το Netflix, ανακοίνωσε πως έλυσε τις νομικές της διαφορές για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που τελέστηκαν από στελέχη του στούντιο, με εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλυτικότερα, η Riot Games θα πληρώσει 80 εκατομμύρια δολάρια σε νυν και πρώην υπαλλήλους της, καθώς και σε εξωτερικούς συνεργάτες από την περιοχή της Καλιφόρνια, οι οποίοι δουλεύουν ή είχαν δουλέψει για την εταιρία από το Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα. Τα άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν για την κάλυψη της δικηγορικής αμοιβής και για τα διάφορα νομικά έξοδα που προέκυψαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την αποζημίωση των 100 εκατομμύριων δολαρίων, η Riot δεσμεύτηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και για να λογοδοτεί όποιος πρέπει πλέον στο εργασιακό της περιβάλλον.

Μάλιστα, η εταιρία συμφώνησε επίσης να ελέγχονται από τρίτη εξωτερική ομάδα όλες οι εσωτερικές αναφορές της και η ισότητα στους μισθούς των υπαλλήλων της. Ο εξωτερικός συνεργάτης θα οριστεί από κοινού με το Τμήμα Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια και θα παρακολουθεί την κατάσταση για τρία χρόνια.

Για την ιστορία, η αγωγή απέναντι στην Riot Games έγινε το Νοέμβριο του 2018, έπειτα από ένα δημοσίευμα του Kotaku, το οποίο έφερε στα φώτα της δημοσιότητας όλες τις αναφορές περί τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος που κατάφερε να συγκεντρώσει.

Ένας αρχικός διακανονισμός μεταξύ των δύο μερών θα είχε ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της Riot να λαμβάναν 10 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το Τμήμα Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια τόνισε ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2019 η Riot προσπάθησε να υπαγάγει την ομαδική αγωγή στην διαδικασία της διαιτησίας, αλλά σταμάτησε την απόπειρα έπειτα από μια μαζική απεργία των εργαζομένων της.