Oι "πατέρες" των Mass Effect και Dragon Age εγκαταλείπουν την BioWare

«Θα αποτελούν πάντα αναπόσπαστο μέρος του στούντιο» δηλώνει η ΕΑ
04 Δεκεμβρίου 2020 15:00
Oι "πατέρες" των Mass Effect και Dragon Age εγκαταλείπουν την BioWare

Καζάνι που βράζει και χύνεται όπως φαίνεται είναι για άλλη μια φορά  η κατάσταση εντός της BioWare, με τον «πατέρα» του Mass Effect και general manager του στούντιο, καθώς και τον executive producer των Dragon Age, Mark Darrah, να δηλώνουν παραίτηση.

Όπως γνωρίζουμε, ο Hudson ξεκίνησε την καριέρα του στην BioWare το 1998, τελώντας χρέη project director σε δημοφιλή παιχνίδια, όπως τα Star Wars: Knights of the Old Republic και φυσικά τα Mass Effect. Το 2014 αποχώρησε από το στούντιο προς Microsoft μεριά, για να επιστρέψει ξανά πίσω το 2017.

Τώρα, μόλις 3 χρόνια αργότερα και μέρες μετά την ανακοίνωση πως ένα νέο Mass Effect βρίσκεται σε πρόωρα στάδια ανάπτυξης, ο Hudson χωρίζει ξανά τα «τσανάκια» του με το Καναδικό στούντιο. Οι λόγοι δεν έχουν γίνει γνωστοί, όμως όπως δηλώνει ο ίδιος στο επίσημο blog του στούντιο λέει ότι απλά θέλει να κάνει χώρο για μια νέα γενιά ηγεσίας.

Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό που μου δόθηκε η ευκαιρία δουλέψω δίπλα σε τόσο εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους. Να δημιουργούμε ολόκληρους κόσμους από την φαντασία μας και να βλέπουμε εκατομμύρια  ανθρώπους ανά τον κόσμο να τους αγκαλιάζει. Τώρα όμως, 20 χρόνια μετά, αποφάσισα να αποχωρίσω και να κάνω χώρο σε μια νέα γενιά ηγεσίας.

Ποτέ δεν είναι εύκολη μια τέτοια απόφαση. Οι μεγάλες αλλαγές πάντα φέρουν μαζί τους αρκετή στενοχώρια. Θα μου λείψει να δουλεύω καθημερινά πάνω σε τεράστια projects που δεν είχα ποτέ φανταστεί, όπως θα μου λείψει επίσης να είμαι μέρος μιας ταλαντούχας ομάδας γεμάτη έμπνευση. Ξέρω, όμως, ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή. Τόσο για μένα τον ίδιο, όσο και για την BioWare.  

Ο Mark Darrah από τη μεριά του, ο οποίος εκτέλεσε χρέη executive producer σε όλα τα κυρίως παιχνίδια Dragon Age δήλωσε γράφοντας στο δικό το blog ότι ήταν πολύ δύσκολο να αποχωρήσει.

Είμαι στην BioWare από τη δεκαετία του 90, τότε που τα CRPGs θεωρούνταν πεθαμένο genre. Μέσα στα 23 αυτά χρόνια από τότε, είδα τα βιντεοπαιχνίδια να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται σε ένα πραγματικά δυνατό μέσο επικοινωνίας. Γίναμε σημαντικό κομμάτι στις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων και η BioWare είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι. Όλη αυτή η υπέροχη ομάδα που δούλεψα μαζί τους στα Dragon Age μου γέμισε τη ζωή, με έκανε καλύτερο και μου δίδαξε πολλά. Ήταν η δύναμη αυτής της ομάδας που έκανε εφικτά τα πάντα. Ξέρω φεύγοντας ότι το Dragon Age δεν θα επιβιώσει απλά χωρίς εμένα, αλλά θα θριαμβεύσει. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για μένα εκεί έξω, αλλά είμαι ενθουσιασμένος να το ανακαλύψω.

Σε μια συμπληρωματική δήλωση, η επικεφαλής των EA Studios, Laura Miele, δήλωσε:

Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τους Casey και Mark για ό,τι πέτυχαν στην κοινότητα της BioWare, όπως και για κάθε παίκτη μας εκεί έξω. Θα αποτελούν πάντα αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της BioWare. Εκτιμούμε τη μεγάλη συνεισφορά τους και ανυπομονούμε να δούμε που θα τους βγάλει στη συνέχεια το ταξίδι τους.

Τη θέση του Darrah στο νέο Dragon Age θα καλύψει πλέον ο Christian Dailey, ο οποίος μέχρι πρότινος εργάζονταν στην Blizzard, ενώ προσωρινά τη θέση του Hudson μέχρι η ΕΑ να βρει αντικαταστάτη, θα καλύψει ο senior director of development operations της BioWare, Gary McKay.

Όπως αναφέρουν και οι δυο -πρώην πια- δημιουργοί του στούντιο, η ομάδα με την οποία δούλεψαν πάνω σε αυτά τα δυο σπουδαία projects που έγραψαν αναμφισβήτητα ιστορία στο χώρο, βασιζόταν στο δέσιμο και στο συνδυασμό δημιουργικών μυαλών που λειτουργούσαν σαν ένα. Όπως γνωρίζουμε, η ομάδα αυτή για τον έναν ή τον άλλο λόγο που σαφώς δεν θα μάθουμε ποτέ οι απ’ έξω, έχει προ πολλού διαλυθεί και σπάσει σε διάφορες κατευθύνσεις εκτός BioWare. Το σημαντικό είναι πως αυτοί που ουσιαστικά «γέννησαν» τα Mass Effect και τα Dragon Age, είναι επίσημα εκτός και μάλιστα την ώρα που τα επόμενα κεφάλαια αυτών των franchises βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ποιο θα είναι το μέλλον τους; Ο χρόνος θα δείξει.