Σεξουαλικά σκάνδαλα στη Rocksteady - Γυναίκες κατηγορούν το στούντιο για κουκούλωμα

Ενώ μια εξ αυτών απαιτεί την αφαίρεση του ονόματός της από επερχόμενο παιχνίδι
20 Αυγούστου 2020 15:43
Σεξουαλικά σκάνδαλα στη Rocksteady - Γυναίκες κατηγορούν το στούντιο για κουκούλωμα

Φαίνεται πως οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός του χώρου εργασίας δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» της Ubisoft, αφού παρόμοιες κατηγορίες ήρθαν στο φως από την The Guardian και για την Rocksteady. Η αρχή έγινε τον Νοέμβριο του 2018, όπου 10 στις 16 γυναίκες υπαλλήλους στο στούντιο του Batman: Arkham Knight, συνυπέγραψαν μια επιστολή προς τους επικεφαλής του στούντιο με ποικίλες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως σεξουαλικές παρενοχλήσεις, υποτιμητική αντιμετώπιση, συνεχόμενα σεξουαλικά υπονοούμενα και περιφρόνηση προς τις μειονότητες. Η Rocksteady απαντώντας στις κατηγορίες δήλωσε:

Από την πρώτη μέρα στα Rocksteady Studios, δημιουργήσαμε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι φροντίζονται, ένα μέρος που έχει ως θεμέλια τον σεβασμό και την ένταξη. Το 2018 λάβαμε μια επιστολή από μερικές γυναίκες εργαζόμενες που εξέφραζαν τις ανησυχίες που είχαν εκείνη τη στιγμή και πήραμε αμέσως σταθερά μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν.

Η Kim MacAskill μετά την αποχώρησή της το 2019 από το στούντιο και βασιζόμενη σε εκμυστηρεύσεις άλλων γυναικών που εργάζονται εκεί, διαπίστωσε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Το γεγονός, την οδήγησε να σπάσει τη σιωπή της δημοσιεύοντας στο YouTube ένα βίντεο 13 λεπτών, στο οποίο αναφέρει πως αρχικά έγραψε την επιστολή επειδή όχι μόνο είχε βιώσει η ίδια τον σεξισμό, αλλά κι επειδή είχε δει μια άλλη γυναίκα που είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση, να αναγκάζεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον θήτη, ενώ διεξάγονταν έρευνες.

Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενά της όταν ξεκίνησε να συγκεντρώνει κατηγορίες από άλλες γυναίκες εντός του στούντιο που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, οι υψηλά ιστάμενοι όχι μόνο την «συμβούλεψαν» να σταματήσει, αλλά και την απείλησαν πως θα την απολύσουν και δεν θα βρει πουθενά εντός του κλάδου ξανά δουλειά.   

Νόμιζα πως όταν έφυγα τα πράγματα θα βελτιώνονταν. Μαθαίνω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει κι αυτό με έχει εξοργίσει. Βρήκα μια γυναίκα στο μπάνιο να κλαίει ενώ μόλις είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από κάποιον ο οποίος δουλεύει ακόμα εκεί. Εκτός αυτού, εκείνος άρχισε να διαδίδει ψευδείς φήμες σεξουαλικού περιεχομένου γι’ αυτή μεταξύ άλλων συναδέλφων του και να της στέλνει απειλητικά μηνύματα. Καθώς η έρευνα άρχισε να διεξάγεται, της είπαν πως έπρεπε να παραμείνει σε αυτό το περιβάλλον μέχρι να ολοκληρωθεί. Ωστόσο κανείς δεν ρώτησε ή πλησίασε μετά από αυτό να ρωτήσει αν είμαστε εντάξει ή αν χρειαζόμαστε υποστήριξη. Μάλιστα μέλη της ανώτατης διοίκησης μου είπαν να σταματήσω αυτό που κάνω γιατί δεν θέτω σε κίνδυνο απλά τη θέση μου στο στούντιο, αλλά και γενικά στον κλάδο, αφού όλοι όπου και να πάω να δουλέψω θα με θεωρούν «ταραχοποιό».

Όλο αυτό οδήγησε να χάσω την δουλειά μου. Φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να τον παραδεχτούν. Μου είπαν ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν πλέον να με πληρώνουν και με αντικατέστησαν με άλλο συγγραφέα ένα μήνα μετά. Όλοι ήξεραν τι είχε συμβεί κι αυτό φυσικά πιστεύω πως έγινε για να φιμώσουν τις υπόλοιπες γυναίκες που είχαν πέσει θύματα. Χρειάστηκαν μόνο μερικά τηλεφωνήματα για να διαπιστώσω πως τίποτα δεν έχεις αλλάξει και πως όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε απλά έπεσε στο κενό. Αυτό δε με κάνει απλά να νιώθω θυμωμένη αλλά και ταπεινωμένη.

Μάλιστα βλέποντας πως τα πράγματα παραμένουν ίδια ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά της από τα credits του επερχόμενου Suicide Squad λέγοντας:

Βλέποντας ότι τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί, ζητώ επισήμως να αφαιρέσετε το όνομά μου από το παιχνίδι σας. Δεν θέλω να συσχετιστώ με το παιχνίδι σας. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να συνδέομαι με την εταιρεία σας. Η μόνη ανάμνηση που έχω δουλεύοντας σε εσάς είναι να είμαι η μοναδική φωνή που προσπαθούσε να προστατεύσει τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ εσείς τους αφήνατε επανειλημμένως να τους επιτίθενται, να κακοποιούνται και να παρενοχλούνται χωρίς καμιά προστασία εκ μέρους σας. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν ακόμα στην εταιρία σας…

Η Rocksteady υποβαθμίζοντας το γεγονός δήλωσε μέσω του Twitter πως η επιστολή ήταν αυτόκλητη, δεν εκδόθηκε ποτέ και πως την υπέγραψαν 7 από τα 8 αρχικά άτομα, τα οποία εξακολουθούν να εργάζονται στο στούντιο. Για το άρθρο της Guardian συγκεκριμένα δήλωσαν:

Δεν πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο και η πηγή ή οι πηγές που επικαλείται αναφέρουν τα πλήρη γεγονότα, ούτε τότε, ούτε τώρα και φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν τη φωνή όλων των γυναικών στη εταιρία μας. Νιώθουμε παραβιασμένοι από την πηγή ή τις πηγές του άρθρου, καθώς διατηρήθηκε ιδιωτικό προς όλους τους εμπλεκόμενους για προσωπικούς λόγους, όχι λόγω του απορρήτου της βιομηχανίας.

Για οτιδήποτε νεότερο με την υπόθεση της Rocksteady μείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com.